Huawei sponzor Crvene zvezde
MN Press 

Crvena zvezda mts pobedom je prošlog vikenda počela sezonu 2017/18, a dan pre druge utakmice potpisala je i novi sponzorski ugovor.

Predsednik srpskog i regionalnog šampiona Nebojša Čović u prisustvu predstavnika kompanije "Huawei" stavio je paraf na saradnju koja će zvanično započeti ove jeseni.

Prvi čovek crveno-belih govorio je i o novcu koji će Zvezda na taj način zaraditi.

"Pregovori su počeli u februaru i odmah da vam kažem - nema tu ni aviona, ni kamiona. Ali, naše je da uprostimo stvari i da radimo i da igramo. To je naše. A, neki drugi imaju zadatak da ogovaraju, spletkare, podmeću... Reći ću vam ovako o visini ugovora. Veća je od 100, a manja od 300 hiljada nečega. Eto... Bar kod KK Crvena zvezda nema nikakve mistifikacije i ono što primećujemo je stalna i neprestana autoprojekcija onih koji imaju drugi zadatak. Ti što spletkare polaze od sebe", rekao je Čović.

Najavljujući novu sezonu kao "novi klupski ciklus", predsednik Zvezde ponovio je da su ciljevi crveno-belih jasni i da podrazumevaju 'napad' na sve domaće titule i nastup u Evroligi bez opterećenja.

"Ključni ciljevi se znaju i mislim da ćemo da ih ostvarimo, ali ne smemo zaboraviti gde smo bili 2011. godine i pritom moramo biti na zemlji. Da ne govorimo u oblacima. Tim je dobar, kombinacija nekoliko iskusnih, nekoliko srednje iskusnih i mlađih koji su došli u Zvezdu. To govore i njihovi ugovori, jer ugovore sa pojedinim igračima imamo na tri i četiri godine, kao i u prethodnom periodu".

U osvrtu na sastav crveno-belih, Čović je govorio i o Boriši Simaniću i Petru Rakićeviću, koji su "prekomandovani" u FMP na "doradu".

"Sećate se sezone 2015/16, kada su napravljeni ogromni promašaji - Mekel, Tompson... Pa smo to preživeli i napravili interesantan rezultat. Registovali smo 15 igrača, imamo pravo da registrujemo 20. Napravili smo određene korekcije kroz sporazumnu saradnju dva kluba, Zvezde i FMP-a, koja ne prija nekima. Neki igrači su tako poslati na 'doradu' i 'doobuku', došli su nam igrači iz NCAA... Ako bude potrebna određena dopuna... I ove godine odigraćemo skoro 90 utakmica i to neće biti lako. Uvežbani smo već gde možemo da spavamo na aerodromima između letova".

Komentarišući dvojac koji je otišao u Železnik, Čović je rekao da se sa mladim igračima mora biti strpljiv.

"Naše je da radimo i igramo, a po našim potezima videli ste ko je ostao u Zvezdi, a ko je otišao na doradu. Dobrić je ostao u Zvezdi. Radićemo na Simaniću i Rakićeviću, ali na ovim prostorima nekad imamo običaj da jako brzo dižemo neke sportiste do velikih visina kada su u pitanju talenti. Talenat je veliki stvar, ali moraš imati veliki talenat za rad da bi drugi talenat mogao da se podiže na viši nivo. Ne kažem da ovi momci nisu radili, ali puno je tu faktora. Da je bilo prostora da više igraju i prošle sezone - bilo je. Ne morate da pobedite svakoga 20-30 razlike, ali na nama je sada da radimo i da se ne bavimo time".

Podvlačeći crtu posle velikih promena, Čović je istakao da je Zvezda zaradila oko 2,5 miliona od transfera svojih igrača i dodao da je to "nešto manje od polovine kompletnog klupskog budžeta" za godinu.

Prvi čovek crveno-belih govorio je i konkurentima ekipe Dušana Alimpijevića.

"Konkurencija je interesantna. Šta očekujete da kažem, da ponovim da je Cedevita jaka, Budućnost jaka. Pa, oni su uvek jaki. A, ove godine moram da vodim računa kako istupam, jer i predsedavam ABA ligom. Da ne kažem da se svi svake godine pale na Zvezdu. To je i normalno, da se svi pale da nam uzmu skalp", izjavio je Čović.

Predsednik Zvezde dotakao se i sukoba na relaciji FIBA - Evroliga i najavio potencijalno konkretnije informacije za petak, kada će direktor kluba Davor Ristović otići u Barselonu i čuti reakciju evroligaša i takmičenja na poslednji predlog FIBA.

"Zvezda nije klub koji ne misli o svojoj reprezentaciji, to pokazujemo godinama unazad, dajući igrače i za 'A' selekciju i za juniorske, kadetske i tako dalje. Verujem da će se napraviti dogovori da će se problemi sa prozorima prevazići. Verujem da će se i domaća liga izdići na viši nivo, a naročito deo koji se zove Superliga. Izuzetno nam je važna domaća liga, ali ne tako što dajemo rogobatne izjave".

Na pitanje o Zvezdinim potraživanjima pred FIBA, ali i potraživanju bivših Zvezdinih igrača, Čović je rekao da crveno-beli očekuju epilog sporova koje su dobili, a naglasio je i da mu je muka od svakog evra koji klub morao da plati bivšem plejmejkeru Galu Mekelu.

Huawei sponzor Crvene zvezde
MN Press 

"Tu nema ništa novo, osim datuma kada će da mi plate ono što duguju ti što su nas napali. Neću da spominjem te igrače, jer nisu ništa krivi, ali imate menadžere, advokate, koji bi da naplate nemoguće. I onda su računali, a to je za nauk i nekim našim drugim klubovima, da naša klupska dokumentacija nije bila sređena. A, ona je uredna, jer takva mora da bude. Što se tiče Gala Mekela, tu nismo imali sreće kod nekih drugih stvari, kod određenih brljotina... Njega pominjem jer mi je muka za svaki evro koji smo dali. Povraća mi se, možda je prostački da tako kažem, ali možda je bolje tako, da se razume", podvukao je Čović.