Nemanja Bjelica motivisan je i spreman da pomogne reprezentaciji u završnici prve faze kvalifikacija za Svetski kup 2019.

"Orlovi" 29. juna gostuju Gruziji, a 2. jula dočekuju Nemačku, od koje su pretrpeli jedini poraz u dosadašnja četiri kola.

"Igranje za reprezentaciju je veoma važno i to je nešto u čemu zaista uživam, tako da bih voleo da pomognem drugovima da ovog leta zabeleže što više pobeda i uđu u drugu fazu kvalifikacija u najboljem mogućem ritmu", izjavio je Bjelica za sajt FIBA.

"Gruzija je tim kog je teško pobediti u gostima, dok meč protiv Nemačke može da bude odlučujući za prvo mesto u grupi", dodao je krilni igrač Minesota Timbervulvsa.

Bjelica je bio lider "orlova" na Eurobasketu 2015, kada je osvojeno četvrto mesto, a zbog povreda je propustio Olimpijske igre u Riju i prošlogodišnji šampionat Evrope, na kojima je Srbija poražena u finalu.

"Naročito volim da igram pred domaćom publikom i jedva čekam da opet to uradim", kaže Bjelica.

Za razliku od njega, Nikola Jokić neće biti na raspolaganju nacionalnom timu, jer se termin predstojećih kvalifikacionih utakmica poklapa sa periodom u kome će slobodni agenti NBA lige - među kojima je i Jokić - potpisivati nove ugovore.

Somborac bi trebalo da "papreno" naplati od Denvera kvalitetne partije u prethodne tri sezone i kaže da selektor Aleksandar Đorđević to razume i prihvata kao legitiman razlog izostanka.

"Pričao sam sa Saletom. On zna kakva je moja situacija sa ugovorom i rekao mi je da me zato ne planira", objasnio je Jokić novinarima na poluvremenu plej-of utakmice domaće Superlige, Mega - Partizan, na kojoj je bio specijalni gost svog nekadašnjeg kluba.

Reprezentacija Srbije je obezbedila prolaz u drugu fazu kvalifikacija, ali joj je svaka pobeda bitna, kako bi u nastavku puta ka Kini imala lakši posao.

Iz novoformirane grupe, u kojoj će se naći po tri selekcije iz naše i H grupe (sigurno Grčka, najverovatnije Izrael i Estonija), na Svetski kup će se plasirati najbolje tri, s tim da se prenose svi rezultati iz prve faze.