Srbija Nemačka juniori Eurobasket 2018
MN Press 

Polufinale!

Juniorska reprezentacija Srbije (igrači rođeni 2000. godine i kasnije) u osmini finala je pobedila 72 poena razlike, a u četvrtfinalu je posle velike borbe i drame savladala i Nemačku!

Nemačka - Srbija 86:92 (26:27, 20:19, 24:20, 16:26) 

Izabranici Aleksandra Bućana uložili su veliki trud i kada je bilo najvažnije bili strpljivi, uprkos očiglednom umoru. Njihov naredni rival biće Francuzi!

Četvrtfinalni meč "orlići" su počeli ravnopravnom borbom, u kojem su do pauze stekli najviše šest poena prednosti (40:34), košem Dalibora Ilića. Počeli su naši juniori i ovog puta čvrsto, pre svega na "pogon" odličnog Zorana Paunovića, koji je do poluvremena postigao 18 poena, uz šest asistencija. Nemci su odgovarali i pred pauzu nakratko preuzeli vođstvo.

Ipak, na odmoru je rezultat bio izjednačen, iako su "orlići" i u ovoj utakmici na poluvremenu imali veliku prednost u skokovima. Naši juniori uhvatili su do poluvremena 32 skoka (15 u napadui!), a Nemci 12.

Međutim, ta prednost nije bila konkretizovana poenima, pa su "panceri" u nastavku preuzeli vođstvo i održavali ga kroz treću deonicu, u kojoj je Marko Pecarski ostvario dabl-dabl učinak, a Filip Petrušev takođe "dodao" gas u napadu.

Nemci su vodili, Srbi su se održavali u meču i otišli na poslednju pauzu sa podnošljivih "minus 4". A onda je upravo Petrušev "zakuvao" situaciju na terenu!

Mladi krilni centar, student koledža Gonzaga, u poslednjih sedam minuta pokrenuo je "orliće" ka uzbudljivoj završnici. Pogodio je za "minus 5" (72:77), pa je posle zakucavanja Uroša Trifunovića (74:77) "vezao" uzastopne koševe za preokret - 78:77!

Bivši član Baskonije u sledećem napadu je i asistirao Arijanu Lakiću za važnu trojku, koja je opet oduzela Nemcima vođstvo (81:79). Mladi "panceri" su odgovarali, pokušavali, ali se čini da je u tim trenucima utakmica i prelomljena, što je ponovo potvrdio neizbežni Petrušev - košem o tablu za značajnih 87:82, na minut i po pre kraja!

Nemci su bili uporni, u poslednjem minutu su imali dva napada za izjednačenje ili preokret, a naš tim je oba puta odlično reagovao u odbrani. Trifunović, pa Paunović zaustavili su rivale, pa je povređeni Pecarski sa čalmom oko glave postavio nedostižnih 90:86 za Srbiju!

Bravo "orlići"!

Polufinale Srbije i Francuske zakazano je za subotu u 19.45 časova, dok će u prvoj borbi za finale učestvovati pobednici duela Letonija - Velika Britanija i Rusija - Litvanija.

SRBIJA: Lakić 10, Nedeljković 2, Paunović 25 (8 sk), Petrušev 23 (10 sk), Trifunović 4 (5 as), Cerovina, Ilić 8 (6 sk), Islamović, Kuzmanović, Pecarski 20 (10 sk), Rutešić, Vasiljević.

Najefikasniji u nemačkom timu bili su Marko Holerbaher sa 21 poenom, Jonas Matišek sa 18 i Bruno Vrčić sa 16 poena.