Tajler Hanikat (27) pronađen je mrtav u stanu svoje majke u predgrađu Los Anđelesa, Šerman Ouksu, u noći između 6. i 7. jula ove godine posle višečasovne opsade koju su izveli pripadnici specijalne jedinice policije.

Drama je počela u popodnevnim časovima, a jedinice SWAT reagovale su nakon što je Hanikatova majka, Lisa Stesl, uspela da pozove 911 i kroz plač ispriča kako se njen sin ponaša neuravnoteženo, da nije jeo danima i da kod sebe ima pištolj koji je napunio sa tri metka.

Samo dan nakon što je planetu obišla vest o smrti košarkaša koji je bio pod ugovorom sa ruskim Himkijem, njegova majka osporila je verziju o samoubistvu i izraelskoj TV stanici "Sport 5" ispričala da veruje da je ubijen u razmeni vatre sa policijom, jer je "po stanu videla tragove krvi, koji su vodili čak do toaleta, gde je njen sin pokušavao da se spase".

"To je bila prilično velika kuća, a krv je bila svuda, na ulazu, tragovi na zidovima i kapi krvi u kupatilu, pa i ormaru u njegovoj sobi. Nije se ubio. Kada se ubijete, uglavnom umrete na mestu, ne idete od sobe do sobe tek tako... Verujem da ga je jedan od policajaca ubio kroz taj prozor", govorila je u intervjuu objavljenom već 8. jula.

Stesl je za "Sport 5" ispričala da je njen sin želeo tog dana da izađe i potraži pomoć, ali da se odjednom iznervirao i da nije mogla da ga razume. Dodala je da je zaista želeo da se vrati u NBA, da je imao dogovor sa Oklahomom, ali da je to propalo nakon što su rezultati magnetne rezonance pokazali da postoji problem u njegovom kolenu i da je to delovalo veoma negativno na njega.

"Tako da sam pozvala policiju i oni su došli i ubili moje dete", rekla je Stesl.

"Pokušavaju da mi kažu da je pucao u sebe. Bio je depresivan, ali me je ubeđivao da se to nikada neće dogoditi, jer je znao da će me to dotući. Obećao mi je. Nije pucao ka njima, samo je pucao u vazduh kroz prozor, nije to uopšte bilo u pravcu policijaca. Uradio je to jer je bio u panici, jer je bio veoma uplašen. Policija se pojavila sa 30 vozila i tri helikoptera, sve protiv jednog uplašenog momka", dodala je.

Hanikat je završio čuveni UCLA univerzitet u Los Anđelesu, igrao za Sakramento Kingse, potom bio vraćen u razvojnu ligu gde je nastupao za Rino Bighornse, Rio Grande, a zatim ga je karijera vodila preko Ajroni Nes Ziona u Podmoskovlje gde je nosio dres Himkija od 2014. do 2016. godine, oprobao se sezonu u Anadolu Efesu, pa vratio u Himki gde je prošle sezone igrao i dva puta protiv Crvene zvezde.

Nije imao kriminalni dosije, nije zabeleženo da je bio blizu nekih od kartela u Los Anđelesu, nije zabeleženo da je uživao opojne droge.

Iako se rezultati obdukcije i dalje čekaju, video koji je na YouTube kanalu objavila policija Los Anđelesa doneo je nove detalje vezane za ovaj slučaj. U jednom trenutku rekla je da njen sin mesecima udiše "gas smejavac" i da misli da mu se "mozak oštetio od toga".

"Halucinira. Već sam zvala lekare i rekli su mi da zovem 911 ako postane agresivan. Morate da požurite, jer se plašim da bi mogao da puca sebi u glavu", rekla je u jednom trenutku njegova majka, a čuje se na snimku, koji u drugom delu sadrži i sekvence iz same akcije.

Na snimku se čuje kako jedan od policajaca pokušava da nagovori Hanikata da odloži oružje i legne na pod, nakon čega će njegovi momci spustiti svoje puške, ali je ubrzo odjeknuo pištolj i…

...pogledajte i sami.