Poslednja utakmica Srbije na Svetskom prvenstvu u Kini bila je i poslednja za "orlove" pod vođstvom Aleksandra Saša Đorđevića. Iako to nije bilo nagoveštavano, "Sale Nacionale" je u nekoliko minuta ispričao da je vreme za rastanak, za nove epizode i napustio konferenciju, boreći se sa emocijama.

Te septembarske večeri u Pekingu nije bilo vremena, ni prilike za dodatna pitanja, ali je legenda naše košarke ove sedmice u intervjuu za italijanske medije govorio o svom napuštanju reprezentacije posle šest godina.



Prema njegovim rečima, sada želi da svu energiju usmeri ka Virtusu, sa kojim je uspešno počeo sezonu

"Reč je o veoma ozbiljnom zadatku i potreban je ogroman trud. Nacionalna selekcija, dupli angažman, oduzimali su mi dosta energije, jer sam po prirodi autokritičan i veoma zahtevan prema meni samom. Bio sam dugo selektor i došlo je vreme za promenu. Bilo mi je teško da donesem tu odluku, ali je moralo tako", rekao je Đorđević za "Tutosport", a preneo je "Mozzart sport".

Takođe, Đorđević je otkrio i koje argumente je koristio da ubedi Miloša Teodosića da posle NBA epizode nastavi karijeru u Italiji.

"Rekao sam mu da su velika imena prošla preko ovog parketa u Bolonji. Objasnio sam mu šta Bolonja kao košarkaški grad može da pruži, kakvi su ovde strast i glad za košarkom. Ovde sam proveo dve najlepše godine karijere, gledajući iz ugla emocija".

MILOS TEODOSIC, novi kosarkas Virtusa, na predstavljanju novinarima i navijacima. Bolonja, 17.07.2019. foto: MN press / mc Kosarka, Virtus Bologna
MN Press, Massimo Ceretti/Ciamillo - Castoria MILOS TEODOSIC, novi kosarkas Virtusa, na predstavljanju novinarima i navijacima. Bolonja, 17.07.2019. foto: MN press / mc Kosarka, Virtus Bologna



Na pitanje da li je bilo momenata kada je pomislio da Teo neće doći, Đorđević je odgovorio...

"Znate kako, postoje agenti koji kažu igraču da mu je transfer dogovoren i da je novac spremljen da pređe na njegov bankovni račun. On je želeo da sagleda sve opcije detaljno, a ja sam mu detaljno predočio šta mu se nudi. I kao što njegov agent reče: 'Nije pitanje ko želi Teodosića, već kako ga želi'. Miloš je ukapirao da ga želimo kao deo slagalice koji nam je nedostajao za rast ekipe i kluba".

Na startu sezone, Saletov Virtus ostvario je četiri pobede u italijanskom prvenstvu, kao i dve u Evrokupu.