Košarkaška reprezentacija Srbije je dobila novog selektora dva meseca nakon što je Aleksandar Đorđević na Mundobasketu u Kini poručio da napušta klubu nacionalnog tima.

Nakon pristanka Sakramento Kingsa, Košarkaški savez Srbije potvrdio je da će selekciju Srbije ubuduće predvoditi Igor Kokoškov.

"Velika je čast predstavljati svoji zemlju, predstavljati košarkašku školu iz koje dolazim. Već 20 godina sam van Srbije. Jednu godinu sam proveo na koledžu i još 19 godina u NBA ligi. Međutim za te dve decenije uopšte se nisam udaljio od evropske košarke. Trenirao sam reprezentacije deset godina. Različite nacionalne timove. Sada vodim ekipu svoje zemlje,a to je malo drugačije", objvio je Sakramentu kratak razgovor sa Igorom Kokoškovim na svom Twitter nalogu.

Srpski stručnjak, prvi trener rođen van granica SAD koji je samostalno vodio neki NBA tim, otkrio je da rad u najjačoj ligi sveta uopšte nije bio njegov najveći san.

"Kada sam postao trener, uopšte nisam sanjao o tome da budem u NBA ligi. Sanjao sam da vodim reprezentaciju svoje zemlje. To je bilo mnogo realnije", napomenuo je novi selektor Srbije.


Igor Kokoškov (47) trenersku karijeru počeo je u mlađim selekcijama OKK Beograda još davne 1992. godine, i od tada napravio je velike uspeh.

Predvodio je kratko i juniore Partizana, a onda se otisnuo u SAD. Radio je prvo na Univerzitetu Misuri, a 2000. stigao je i do NBA lige. Bio je asistent u ekipama Los Anđeles Klipers, Detroitu, sa kojim je 2004. osvojio i šampionski prsten, Finiksu, Klivlendu, Orlandu, Juti, pre nego što je prošle godine postao prvi trener rođen van granica SAD koji je samostalno vodio neki NBA tim, kada je preuzeo Finiks.

Kokoškov je već bio deo stručnog štaba nacionalnog tima Srbije i Crne Gore, kada je selektor bio Željko Obradović. Bio je njegov asistent na Olimpijskim igrama 2004. i na EP 2005. godine.

Samostalno je predvodio selekcije Gruzije i Slovenije, sa kojom je osvojio i titulu evropskog šampiona u Turskoj 2017. godine, i to baš pošto su u finalu savladali Srbiju.

MN Press Igor Kokoškov.