Sa Igorom Rakočevićem, Ivanom Radenovićem, Vuletom Avdalovićem, a bez Miloša Vujanića, Branka Cvetkovića, Dušana Savanovića i Darka Miličića.

To je najkraće poređenje dva reprezentativna spiska, iz leta 2008. godine, uoči starta kvalifikacija za Evrobasket i poslednjeg, kojeg je selektor Dušan Ivković pročitao u petak, 15. maja, a pred start priprema za Evrobasket u Poljskoj (7. - 20. septembar).

Nenad Krstić biće jedini NBA igrač među kandidatima. Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Saša Pavlović i Darko Miličić nisu pozvani.

Na spisku se nalazi 14 košarkaša, a njima će se pridružiti i četiri člana univerzitetske reprezentacije, kada Univerzijada u Beogradu bude završena (12. jul).

KANDIDATI: Miloš Teodosić (Olimpijakos), Stefan Marković (Hemofarm), Vule Avdalović (Pamesa), Milenko Tepić (Partizan), Igor Rakočević (Taukeramika), Uroš Tripković (Partizan), Dušan Kecman (Panatinaikos), Novica Veličković (Partizan), Zoran Erceg (Olimpijakos), Ivan Radenović (Panelinios), Luka Bogdanović (Huventud), Nenad Krstić (Oklahoma Siti), Kosta Perović (Pamesa), Boban Marjanović (Hemofarm).

STRUČNI ŠTAB: selektor - prvi trener Dušan Ivković, pomoćni trener Aco Petrović, pomoćni trener Aleksandar Kesar, trener za fizičku pripremu Predrag Zimonjić, vođa tima Miroslav Berić, ekonom Jovica Aničić.

Iako se radi o širem spisku kandidata za seniorski tim, očigledno je da će košarkaši Srbije u neznatno izmenjenom sastavu otputovati u Poljsku, a najupadljivija imena su kapiten Miloš Vujanić, kojeg nema i najiskusniji, Igor Rakočević, koji je vraćen u reprezentaciju prvi put od leta 2006. godine i SP u Japanu.

Razlog zbog kojeg Vujanića nema, iako je bio jedan od stubova igre tokom kvalifikacija je njegova hronična povreda kolena, koja mu i u finišu tekuće sezone zadaje mnogo problema, objasnio je Ivković.

"Posle ne znam koji put obnovljene povrede, razgovarali smo o Vujanićevoj situaciji i zaključili da je za njega značajnije da ovo leto iskoristi da se oporavi. Njegov učinak bio je veliki, ali zbog toga je izostavljen", objasnio je Ivković i dodao:

"Na mestu je pitanje ko će biti kapiten posle njega, ali rano je za to, kapitena će izabrati igrači u dogovoru sa stručnim štabom i to na terenu".

Okupljanje reprezentativaca zakazano je za 13. jul, a bazične pripreme počinju šest dana kasnije u Italiji, gde će se "plavi" zadržati do 2. avgusta.

Duda je uvažio razloge zbog kojih Stojaković nije mogao da nastupi ni ovog leta, ali mu je poručio da očekuje da će posetiti reprezentaciju tokom priprema i tako održati kontinuitet sa ekipom i saigračima.

"Imao sam kvalitetan razgovor sa Stojakovićem u kojem mi je on rekao kako se oseća. Preneću njegove reči: "Imao sam mučnu sezonu". On je sa velikim naporima završio takmičenje u NBA ligi. Tražio sam od njega da poseti reprezentaciju", rekao je Ivković.

On je još duže razogovarao sa Miličićem, koji je prošlog leta zbog povrede napustio pripreme reprezentacije i nije igrao ni na jednoj kvalifikacionoj utakmici. Posle "maratona", Duda je morao da se pomiri sa činjenicom da neće imati na raspolaganju dominantan centarski par Miličić/Krstić.

"Darko je na životnoj prekretnici. Njega krasi borbenost i pobednički duh, a on mi je objasnio da je taj duh izgubio, jer igra u timu koji ima epizodnu ulogu u NBA ligi. On želi da povrati taj duh tako što bi se vratio u Evropu, ali se lomi oko te odluke. Pored toga, njega očekuje venčanje 23. maja, a nedugo zatim i rođenje deteta. On ne bi imao koncentraciju koja je potrebna i zbog toga smo odlučili da ga izostavimo. Nadam se da ćemo se veseliti na svadbi u Novom Sadu", poručio je selektor.

O Marku Jariću, Saši Pavloviću i Vladimiru Radmanoviću nije posebno govorio.

Cvetković i Savanović neće nastaviti da igraju sa reprezentacijom zbog "dugoročnog" cilja, a to je prema Ivkovićevim rečima "da na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu igramo značajnu ulogu, a značajna uloga je borba za medalje".

Zato je i ovog leta nastavljeno podmlađivanje tima, tako da je "za člana univerzitetske reprezentacije Milana Mačvana moguć odlazak na EP u Poljskoj".

Ipak, "orlovi" imaju i "kratkoročni" cilj, a to je da se izbori i plasman na SP u Turskoj sledećeg leta. Zbog toga je, najviše i vraćen Igor Rakočević.

Ivković mnogo očekuje od univerzitetske selekcije i poziva javnost u Srbiji i Beogradu da više pažnje posvećuje Univerzijadi. KSS odlučio je da sastavi izuzetno respektabilan tim za to takmičenje, a tenzija među igračima koje će voditi Aleksandar Kesar podignuta je sa "četiri pozivnice na pripreme seniora".

ŠIRI SPISAK UNIVERZITETSKE REPREZENTACIJE: Nemanja Protić (FMP), Nemanja Bjelica (Crvena zvezda), Vukašin Aleksić (Partizan), Mladen Jeremić (FMP), Ivan Paunić (Ostende), Petar Despotović (Hemofarm), Stefan Sinovec (Vizura), Marko Kešelj (Crvena zvezda), Strahinja Milošević (Partizan), Marko Simonović (Budućnost), Milan Mačvan (Hemofarm), Tadija Dragićević (Crvena zvezda), Nikola Dragović (UCLA), Vladimir Štimac (Crvena zvezda), Miroslav Raduljica (FMP), Dejan Borovnjak (Vojvodina).

KSS, selektor Ivković i trener Kesar u pregovorima su sa još dvojicom košarkaša koji igraju u inostranstvu i oni bi, ukoliko pristanu da igraju za "studente", trebalo da se priključe na pripremama 1. juna, 30 dana pre početka Univerzijade.

Naša selekcija u Bankoku 2007. godine osvojila je srebro.

U prostorijama Kuće košarke predstavljen je plan priprema i juniorske i kadetske reprezentacije. Juniori će učestvovati na Mediteranskim igrama u Peskari (Italija) od 26. juna do 4. jula, a potom i Evropskom prvenstvu na Rodosu (Grčka), od 16. do 26. jula.

Kadete očekuje Evropsko prvenstvo u Mecu (Francuska) od 23. jula do 3. avgusta.

(N. J. - MONDO)