Baš kao što se i pretpostavljalo, srpski košarkaš završio je saradnju sa španskim klubom.

Prošlo je mesec i po dana od momenta kada je trener Valensije Đaume Ponsarnau izjavio da u timu nema mesta za Vanju Marinković, a sada Srbin zvanično odlazi iz tog kluba.

Valensija je potvrdila da Marinković posle dve sezone neće ostati u timu. Bivši košarkaš Partizana tokom boravka u Valensiji često se mučio sa povredama, da bi u problem došao i početkom maja kada je Ponsarnau odlučio da srpskog košarkaša nema u protokolu.

Bilo je navoda da će Marinković dobiti šansu ukoliko se neko iz tima povredi, ali to se nije dogodilo.

"Morao sam da donesem odluku u korist tima. Imali smo do sada rotaciju sa 14 igrača, ali nema razloga za tako nešto sada kada ne igramo više dva takmičenja paralelno. Do kraja sezone igraćemo s deset igrača najviše i to je moja kocka. Ako bude povreda, Vanja će se vratiti u tim jer radi jako dobro na treninzima“, jasan je tada bio Ponsarnau.

Bivši as Partizana u protekloj sezoni u Evroligi odigrao je 15 utakmica i beležio u proseku 6,3 poena.

S obzirom na to da je Željko Obradović na današnjoj promociji najavio da bi voleo da ima "12 srpskih igrača u ekipi", ostaje da se vidi da li će i Vanja Marinković biti među košarkašima sa kojima će "Žoc" i saradnici razgovarati u narednom periodu.

Ne bi to bilo veliko iznenađenje kada se uzme u obzir da je Marinković svoje prve profesionalne košarkaške korake napravio u crno-belom dresu. Vanja se 2011. godine priključio mlađi kategorijama Partizana, da bi samo dve sezone kasnije bio priključen prom timu. Ostao je u Partizanu sve do 2019. godine.