Nemanja Bjelica (33) odigrao je jako loš meč protiv Italije, kao i velika većina ekipe Srbije, a posle susreta i propuštene velike šanse kritikovao je i sebe i ceo tim.

Nakon što je pogodio samo dva od devet šuteva iz igre i jednu od šest trojki, "Beli" je najpre u miks-zoni rekao da je nastup Srbije u bolnom porazu bio katastrofalan, a onda je na konferenciji za novinare govorio još oštrije.

"Velika je sramota kako smo izgubili. Pokušaću da budem iskren. Pre svega, ja kao jedan od najstarijih igrača, nisam danas bio spreman da igram. Šta je razlog? Mislim da to nije važno. Igrali smo kao sranje i ako kažem da smo pokušali da obezbedimo vizu za Tokio... Bolji tim je pobedio. Sa ovim stavom ne možemo da igramo košarku. Igranje za reprezentaciju je drugačiji sport. Neću da govorim o pritisku i drugim stvarima, ali ako nisi ovde 100 odsto, ne možeš da pobediš. Šta mogu da kažem? Mogu da se izvinim ljudima, navijačima koji su došli večeras. Naš stav mora da se promeni", rekao je on.

Bjelica je izneo i upozorenje da pristup naših reprezentativaca mora iz korena da se menja.

"Zapravo, srećan sam što sam bio deo ovog tima kao i pre dve godine u Kini. Nešto mora da se promeni jer za pet godina nećemo postojati ako se ovako budemo ponašali i ako naš stav bude ovakav. Talenti ne pobeđuju. Moramo da imamo igrače koji će biti ovde 100 odsto spremni. Mentalno moramo da budemo spremni. Korona i mehur nisu izgovori. Velika je sramota i nije do trenera, već do igrača. Sada mogu sat vremena da pričam".

MN Press Srbija - Italija , kvalifikacija za OI

Najiskusniji igrači Srbije imali su jako mali doprinos. Bjelica je dao jednu trojku, a Teodosić nijednu iz šest pokušaja. uz samo pet poena i jedan pogodak iz igre.

"Bolji tim je pobedio, imaćemo duže leto da se pripremimo za sezone, ali pre svega preuzeću odgovornost kao igrač koji ima više iskustva. Ako imamo Miloša Teodosića da igra 40 minuta presing po celom terenu, nešto nije u redu sa nama".

"Ovo nije šala. Igranje za reprezentaciju nije šala. Ne brinem o tome da li je pritisak ili nešto drugo, ali morate da budete spremni 100 odsto svakog dana. Sada mi je lako da pričam o tome kako je bitno igrati za reprezentaciju", rekao je Bjelica.

U nedelju on nije bio spreman, a ni skoro svi "orlovi". 

Bjelica je član reprezentacije još od 2009. i još nije nastupio na Olimpijskim igrama, jer u leto 2016. zbog povrede nije mogao da igra u Riju. Naš tim neće biti u Tokiju, kao što pre Rija ni Bjelica ni Srbija nisu bili ni u Londonu 2012. i Pekingu 2008.

Za ovakvu košarkašku naciju je jedan turnir u četiri olimpijska ciklusa ipak premalo.