Legendarni kapiten crno-belih Novica Veličković završio je igračku karijeru!

Partizan je na zvaničnom sajtu potvrdio da je rekorder po broju nastupa u dresu Partizana odlučio da kaže zbogom igračkoj karijeri, a sve usled velikih problema sa povredama koje je imao prethodnih nekoliko sezona kada nije mogao da bude na maksimumu.

Novica Veličković tako neće biti deo tima Partizana koji počinje novu eru pod Željkom Obradovićem, ali će navijačima sigurno ostati u srcu.

"Novice, bio si i bićeš uvek simbol Partizana. Čestitam ti na svemu, a pre svega na tvom karakteru koji te je i doveo do visina na koje dolaze samo oni odabrani", napisao je predsednik kluba Ostoja Mijailović u poruci zahvalnosti kapitenu.

MNPress Novica Veličković / Kraj karijere

Veličković (34) je ponikao u Partizanu i za klub debitovao 2004. godine i odmah najavio veliku karijeru.

Osvojio je tri šampionske titule sa crno-belima, a onda je usledio transfer u Real Madrid u kome se nije u potpunosti snašao, pre svega zbog povreda koje su mu "skratile" igrački staž. Vratio se u Megu, pa nastupao i za Bamberg i Trabzon, dok je prethodnih pet sezona takođe bio u voljenom Partizanu.

Najveći talenat Evrolige za 2009. godinu je sa crno-belima osvojio ukupno 13 trofeja.

"Navođenje statističkih podataka koji su obeležili Novicinu karijeru u ovom trenutku je suvišno. Gde god da je igrao, njegov uticaj na igru i saigrače nije bio merljiv samo brojevima. Ono po čemu će ostati upamćen jeste njegovo srce i odlučnost da iz svake bitke izađe kao pobednik. I danas je pobednik! Snagom uma, neverovatne volje, ljubavi prema košarci i naročito Partizanu, Novica Veličković je uprkos velikim problemima sa povredom uspevao da traje i bude oslonac mlađim saigračima", navodi se na zvaničnom sajtu Partizana i dodaje:

"Simbol dve epohe crno-belih. Simbol u godinama dominacije i simbol u godinama teške borbe. Italijani bi za takvog igrača rekli 'Un capitano vero', jer on to i jeste. Neprikosnoveni borac, pravi vođa i primer kako na terenu tako i van njega. Neko poput fudbalskih ikona, Agostina di Bartolomeija, Frančeska Totija, Franka Barezija, Paola Maldinija ili našeg Saše Ilića".

MONDO/Uroš Arsić Novica Veličković Padinska Skela murali Partizan

Novica Veličković je jedan od igrača Partizana kojima je ovog leta istekao ugovor, a sada je jasno zbog čega nije produžen.

Željko Obradović je polako počeo da "sklapa kockice" za narednu sezonu i crno-bele su pojačala već četvorica zvučnih košarkaša, a videćemo da li će u narednom periodu Veličković dobiti neku drugu ulogu u Partizanu.

Pogledajte i gostovanje Novice Veličković u podkastu "Šesta lična".