Kalendari košarkaških takmičenja napravili su ozbiljan haos u svim takmičenjima u Evropi, pa će se tako i Košarkaška liga Srbije (KLS) igrati u nikad kraćem izdanju.

Takmičiće se tri najbolja tima iz ABA lige (Crvena zvezda, Partizan i FMP) i najbolja ekipa iz preliminarne faze (dva najlošije plasirana tima iz ABA lige i šest najbolje plasiranih iz KLS), a ono što pravi neslogu je ko će imati prednost domaćeg terena u polufinalu i finalu.

Ideja je da to budu timovi koji su bili bolje rangirani u ABA ligi, ali sa takvom odlukom se ne slaže Partizan. Štaviše, predsednik kluba Ostoja Mijailović najavljuje da crno-beli neće igrati ako bude tako!

"Prva i osnovna stvar, u domaćoj ligi se ne poštuju Statut i zakonska akta koja su doneta. Protiv Statuta KLS je da se igraju samo polufinale i finale. Imamo situaciju gde FMP i Crvena zvezda zahtevaju da se promeni format takmičenja. Sa druge strane je i ta odluka da bolje plasirani u regularnom delu ABA lige ima prednost domaćeg terena u tom formatu takmičenja, kazao je Ostoja Mijailović za "Sportski žurnal".

"U ovom trenutku mogu da kažem da mi definitivno nećemo igrati KLS ukoliko budemo došli u situaciju da nas neko primorava da igramo finale gde će prednost domaćeg terena imati neko ko je jedan deo takmičenja ABA lige završio kao bolje plasirani".

Objasnio je Ostoja Mijailović i šta je predlog Partizana u tom slučaju.

"Možemo da igramo šta god: fajnal for, da imamo žreb... Sve što je fer-plej, možemo da prihvatimo. Ali da neko sebi pravi prednost tako što je privatizovao ligu, Partizan u tome neće učestvovati".

Prvi čovek Partizana dodaje i da neće odbiti poziv Evrolige, ako ostane na snazi suspenzija ruskih klubova, ali ističe da mu je žao zbog svega što se dešava zbog rata u Ukrajini.

"Mislim da je dosta nepravedno prema klubovima koji su bili okosnica evropske košarke decenijama unazad. To je loše, ali mi nismo toliko moćni da možemo nešto da uradimo. Od te njihove štete mi ne očekujemo ništa", poručio je Mijailović i dodao da još žali za porazom od Burse.