Tomas Ertel (33) više neće igrati za reprezentaciju Francuske. Otišao je u Rusiju, potpisao za Zenit, prekršio potpisani dogovor sa savezom, a sada je stigla i potvrda. Prvi čovek tamošnje košarke Žan-Pjer Siutat jasno je stavio do znanja da za njega više nema mesta u nacionalnom timu. Bio je jedan od lidera na nedavno završenom Eurobasketu, ali neće ponovo obući taj dres.

Predsednik košarkaškog saveza Francuske imao je jasnu poruku za njega, dok bi druga dvojica igrača mogli da se nađu u timu ubudućnosti. "Možemo da pričamo o igračima koji nisu potpisali taj dogovor (Livio Žan-Šarl i Luj Laberi), ali Tomasu sam već objasnio kako stvari funkcionišu. Nije ispoštovao dogovor. Za mene, on više nije član tima. Gotovo je", poručio je Siutat. Podsetimo, pred start prvenstva Evrope reprezentativci su potpisali dogovor sa Savezom po kom su se obavezali da neće potpisati za klubove u Rusiji i Belorusiji. Ertel je među prvima stavio potpis i obavezao se, ali je po završetku takmičenja promenio odluku.

Ertel je na sve to na društvenim mrežama napisao da "mu se je*e" za to šta ko misli". Poručio je svima da mu je klub u prvom planu, da razmišlja o zaradi i o ugovoru koji je dobio i da je svestan da je u godinama u kojima ne može da izdrži napore i u klubu i u nacionalnom timu. Inače, nije prvi put da Tomas pravi nešto slično kada su u pitanju transferi. Pre dve godine je Barselona dala dozvolu Ertelu da pregovara sa Fenerbahčeom o transferu. Otišao je sa njima u Istanbul na meč Evrolige, a onda su u klubu saznali da je to laž i da ustvari pregovara sa njihovim najvećim rivalom - Real Madridom. Ostavili su ga u Turskoj, onda je izbio skandal, a plej je posle svega ipak uspeo da dođe do dresa Madriđana. Ali, ni tamo nije blistao pošto ga je klub kaznio u jednom trenutku, pa je na kraju ostao bez ugovora.