Hoće li za reprezentaciju Srbije igrati i igrači koji su rođeni van Srbije? Tristan Vukčević (Partizan), Mario Nakić (Igokea), Džon Končar (Memfis), Frenk Kaminski (Atlanta), Andrej Stojaković (koledž Stenford)? Moguće je! Potvrdio je to direktor reprezentacije Dragan Tarlać. Na direktno pitanje medija na konferenciji za medije pričao je upravo o tome i nagovestio da bi mogle stvari da se promene vrlo brzo. Ništa nije isključeno i uskoro bi mogli da stignu i novi igrači u dres "orlova". Pregovori su u toku, ali tu je i pravilnik...

Prvo pitanje bilo je o Vukčeviću, Nakiću, Končaru i Kaminskom. "Razmišlja se o svima, sve koje ste naveli treba posmatrati iz različitih uglova, zbog mesta rođenja, pasoša i tako dalje. Ne opredeljujemo se još uvek ili opredeljenosti kao u stanju Tristana Vukčevića. Čeka se da napuni 21 godinu da može da igra za reprezentaciju. Skauting je proširen, mnoga deca su se rodila u inostranstvu i tamo su napravila prve košarkaške korake. To dovodi do činjenica da neko ko je na primer rođen u Švedskoj i onda otišao u Real ili Barselone, obavezao se po pravilima. Poput Tristana koji je potpisao dokument kojim se obavezuje da će nastupati za tu reprezentaciju do svoje 18. godine, odnosno 21. godine po novom. To su pravila FIBA, protiv toga ne možemo, to su dodatne prepreke. Tristan nije hteo da igra za Grčku, čeka strpljivo do svoje 21. godine. Stupiće novi pravilnik FIBA da igrač koji je imao pravo nastupa za reprezentaciju, takozvano košarkaško državljanstvo, do 23 godine neće moći da promeni. To je novo pravilo. Zato je važno da skauting bude u ranoj fazi prisutan, da se ta deca dovode i igraju već od kadetske reprezentacije, ako je to njihova želja. To je jedini način da oni koji su počeli u inostranstvu budu prisiljeni i da budu vezani za drugu reprezentaciju. U Americi postoji veliki broj igrača. Do informacija se lako dolazi, ima dosta igrača koji su tamo na koledžu, u komunikaciji smo sa njihovim roditeljima", rekao je Tarlać.

Usledilo je dodatno pitanje o Nakiću koji je pričao o reprezentaciji u više navrata. "Ne bih o Nakiću da pričam dok se ne oglase njihove porodice i oni sami."

Na kraju pitanje koje sve zanima. Hoće li sin Peđe Stojakovića Andrej, novi član koledža Stenford, zaigrati za reprezentaciju? Tarlać priča sa nekadašnjim saigračem i drugarom... "Da, u vezi sam sa mojim najboljim prijateljem. Razgovaram sa njim od Andrejevog rođenja. Ne menja naše prijateljstvo ništa, ta odluka treba da dođe od deteta. Gde se oseća najbliže, najtoplije, kao što je došlo od Tristana. Trebalo je da prođe dug period, dok odluči, dok razmisli. Maksimum je učinjen. Da li će Peđa da bude taj koji će da preseče? Ne, to treba da dođe od deteta", zaključio je Tarlać.

YouTube/Sacramento Kings/Profimedia, MONDO/Stefan Stojanović Srbija potencijalni reprezentativci