Košarkaški Unikahe osvojili su Kup kralja pobedom protiv Tenerifa 83:80 (17:16, 20:23, 23:21, 23:20)! Drugi put u istoriji, a prvi put od 2005, tim koji se ove godine takmiči u FIBA Ligi šampiona osvojio je najprestižniji nacionalni kup na svetu - i uradio je to za pamćenje.

Ekipa trenera Ibon Navara u četvrtfinalu je spektakularno eliminisala branioca titule - Barselonu, a potom je u polufinalu eliminisala preostalog velikog favorita - Real Madrid. U finalu nije dopustila da je Tenerife iznenadi, iako je čuveni plejmejker Marselinjo Uertas dao sve što je mogao da je zaustavi. Slavni organizator igre, koji će u maju napuniti 40 godina, pogodio je samo do poluvremena dve trojke sa pola terena, a onda je ipak imao i greške, kao i ostatak njegovog tima. Inspirisana Unikaha je to iskoristila i napravila uspeh o kojem će njeni navijači pričati godinama i decenijama.

Iako je Uertas ubacio čak 21 poen uz 10 asistencija (i 6 izgubljenih lopti) i iako je takođe veteran Giorgi Šermadini (33) dodao 20, a španski reprezentativac Haime Fernandez 16, ovo ipak nije bila noć njihovih Tenerifa. Titula je zasluženo otišla u ruke košarkaša Unikahe, nakon 17 poena beka-šutera Tajsona Kartera i 14 igrača sa kojim deli poziciju, Tajlera Kalinoskog. On je u finalu ubacio četiri trojke i podsetio sve da je studirao na istom koledžu kao i Stefon Kari - Dejvidsonu.

Na čelu sa tim tandemom, a u sastavu i sa bivšim košarkašem Budućnosti Melvinom Edžamom (3 poena), Unikaha je napravila apsolutnu senzaciju, kakva će se teško ponoviti u narednim godinama - bez obzira na to što je Kup kralja takmičenje na kojem se događaju čuda i kakvo bi NBA liga sigurno platila zlatom.