Ceo svet čeka Srbiju! Reprezentacija Srbije od 20 časova u "Pioniru" igra poslednji meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine, a sve ostalo je već rešeno u ovim kvalifikacijama! Od 32 mesta na Mundobasketu 31 je podeljeno i jedina preostala dilema je Srbija ili Belgija.

Naš tim trenutno ima pet pobeda i četiri poraza, a Belgijanci četiri pobede i pet poraza. Pošto smo oba puta poraženi od Belgije u kvalifikacijama ne smemo da imamo isti skor jer onda Belgijanci idu dalje. Njima je potrebno da pobede Tursku u poslednjoj utakmici i da Srbija izgubi od Velike Britanije, dok mi imamo dva scenarija po kojima idemo dalje. Sama pobeda nad Britanijom nas vodi na Mundobasket i sudbinu držimo u svojim rukama, ali ako naš tim izgubi, poraz Belgije od Turske nas takođe vodi dalje. 

Tim Svetislava Pešića naravno ne želi da dozvoli da navijači strepe nakon što je malo poznati Nikos Rokavopulos doneo pobedu Grčkoj u prošlom kolu protiv "orlova" i tako nam upropastio prvu meč loptu. Dok svi čekaju da vide da li će Srbija ipak na Mundijal, da vidimo ko sve ide na takmičenje koje se održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima! 

EVROPA: BRUKA HRVATA I POLJAKA, BEZ BOSNE, ČEŠKE, IZRAELA, TURSKE...

Aco Petrović
MN Press 

U Evropi smo već u prvoj rundi kvalifikacija imali velika iznenađenja. Prvo su zbog rata u Ukrajini diskvalifikovani Belorusija i Rusija, dok su već u prvoj rundi otpali Hrvatska, ali i kasnija senzacija Eurobasketa Poljska, a i ekipe poput Severne Makedonije, Bugarske i Portugala. 

Iz naše grupe se posle sjajnih igara Letonije znalo da neko veliki i bitan neće ići na Svetsko prvenstvo, a to je za sada samo Turska i nadamo se da će tako i ostati. Izrael takođe nije uspeo da se kvalifikuje pa će mlada generacija predvođena Avdijom i Blatom preskočiti ovaj turnir. Crna Gora je bila bolja od Bosne i Hercegovine i Češke i otišla je na Mundobasket, dok je Island koji je ranije znao da bude nezgodan rival sa svojim šutem za tri ostao kratak i Gruzija se ispred njih plasirala na SP.

AMERIKA: LUDILO I SUZE KAMPACA!

profimedia-0758924472.jpg
Profimedia 

Na kraju je plakao Fakundo Kampaco! Argentina je šokantano u poslednjem kolu izgubila od Dominikanske republike, a 19-godišnji plej Dominikane Žan Montero je u poslednjem kolu svoj tim odveo na veliki turnir! Argentinci prvi put posle 40 godina ne igraju na Mundobasketu, uprkos tome što su im se skoro sve zvezde odazvale u poslednjem kvalifikacionom prozoru. 

Amerikanci i Kanađani su i sa žestoko oslabjenim timovima izašli na kraju kao pobednici grupa, a Meksiko, Portoriko i Brazil su kao stalni učesnici velikih takmičenja tek pobedama u poslednjem kolu uspeli da obezbede vize za najveće košarkaško takmičenje. 

AZIJA I OKEANIJA: SALE NACIONALE I LUDI FILIPINCI!

Samo se još Srbija nije kvalifikovala na Svetsko prvenstvo u košarci
MN Press 

Stigao je Aleksandar Đorđević u Kinu i odmah doneo uspeh! Odveo je zemlju od 1.400.000.000 ljudi na Svetsko prvenstvo i tamo je već zaradio status legende. Iako kvalifikacije ovde još nisu gotove sve je rezultatski završeno i nije bilo nikakve dileme ko će iz Azije i Okeanije ići dalje. Kazahstan je sa dosta bodova ušao u drugu rundu i pripretio da bi mogao da iznenadi, a onda su izgubili sve mečeve i svaku šansu da idu dalje. 

AFRIKA - CRNI KONTINENT RAĐA ČUDA, NEKA I U ABA 2!

profimedia-0681705529.jpg
Profimedia 

E, ovde su se desila čuda! Angola je stara košarkaška sila kada je košarka u pitanju i nikakvo čudo nije što u se kvalifikovali, ali sve ostale ekipe i nismo baš gledali na Mundobasketu ranije. Tu je najmanja država koja se ikada kvalifikovala, a to su Zelenortska ostrva koja je Valter Tavares dogurao do Mundijala, a tu je i najmlađa država sveta Južni Sudan koja je predvođena sa dva igrača koja smo gledali u ABA 2 ligi stigla do plasmana na najveće takmičenje.   

Ovo je kompletan spisak timova koji su se kvalifikovali na Mundobasket, spisak na kome želimo da večeras dopišemo - SRBIJA!

EVROPA: Grčka, Španija, Francuska, Slovenija, Nemačka, Italija, Litvanija, Letonija, Crna Gora, Finska, Gruzija
AMERIKA: SAD, Kanada, Brazil, Dominikanska republika, Meksiko, Portoriko, Venecuela
AZIJA I OKEANIJA: Kina, Iran, Australija, Japan, Jordan, Liban, Novi Zeland, Filipini
AFRIKA: Angola, Zelenortska Ostrva, Obala Slonovače, Egipat, Južni Sudan