Košarkaši Dalas Maveriksa prvi su finalisti na Zapadu NBA lige, pošto su u šestoj utakmici polufinala pred svojim navijačima savladali Oklahomu (117:116). Najbolji tim ligaškog dela u Zapadnoj konferenciji imao je šut za pobedu, ali Džejlen Vilijams nije uspeo da pogodi sa svoje polovine nakon što je Čet Holgrem uhvatio defanzivni skok nakon namerno promašenog slobodnog bacanja Pi Džej Vašingtona.

Slovenački košarkaš Luka Dončić bio je najbolji pojedinac u redovima tima iz Teksasa. U odlučujućem meču za seriju ostvario je fantastičan tripl-dabl učinak, sa 29 postignutih poena, 10 skokova i 10 asistencija, uz 9/15 iz igre. Pratili su ga Kajri Irving i Derik Džons Džunior sa po 22 postignuta poena, dok je nadruoj strani blista Šaj Gildžes-Aleksander. Kanađanin je postigao 36 poena, Džejlen Vilijams dodao je 22, a Čet Holmgren jedan manje.

Ni tako sjajne partije najboljih igrača Oklahome nisu bile dovoljne da se savlada Dalas. Gosti su u Teksasu već tokom prve deonice imali dvocifrenu prednosti, u drugoj čak i više, a sredinom treće deonice maksimalnih 17 poena razlike. Ipak, Dalas je rešio da dobije meč i izbori plasman u finale Zapadne konferencije. Poenima Luke Dončića za 107:105 Dalas je poveo tek drugi put na meču, a na satu je bilo manje od četiri minuta do kraja meča.

Oklahoma je uspevala da se vrati i ponovo stekne prednost, ali ne i da je sačuva, pa se impresivna sezona koju su odigrali završila u polufinalu konferencije. Za titulu na Zapadu boriće se Luka Dončić, Kajri Irving i njihovi saigrači, a protivnik će im biti bolji tim iz meča Denvera i Minesote. U toj seriji treba da se odigra sedma utakmica. Na programu je u noći između nedelje i ponedeljka, od 02:00 po srpskom vremenu.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Nikola Jokić nacrtao pobedu Denvera preko Mareja Arena Sport