Dražen Petrović izgubio je život u saobraćajnoj nesreći 7. juna 1993. godine u Nemačkoj, odnosno ovih dana obeležava se 31. godišnjica od njegove smrti. I dan-danas mnogi tvrde da je to najbolji evropski košarkaš svih vremena, čak bolji i od Nikole Jokića koji je tri puta biran za MVP-a u najjačoj ligi sveta, ali ima i Petrović na svojoj strani nekoliko argumenata koji nisu na bacanje.

Bio je dva puta prvak Evrolige sa Jugoplastikom, dok takođe ima više uspeha sa reprezentacijom. Jokić je sa "orlovima" do sada upisao srebro na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, dok je Petrović tu daleko trofejniji. Ima ukupno šest medalja sa reprezentacijom Jugoslavije, od toga srebro i bronzu sa Olimpijskih igara, odnosno po još zlato i bronzu sa Eurobasketa i Mundobasketa. Takođe, sa reprezentacijom Hrvatske osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1992. godine protiv američkog drim-tima, a zbog porekla mogao je da igra i za naš državni tim.

dražen petrović
Bane T. Stojanovic/ATAImages/YouTube/NBA/Screenshot 

Dražen i njegov stariji brat Aleksandar rođeni su iz mešovitog braka, a prezime Petrović je indikativno. Ipak, Dražen navodno nikada nije imao dilemu da želi da igra samo za Hrvatsku, što je otkrio Aco, bivši košarkaš, kao i selektor "kockastih" tokom gostovanja u emisiju "U svom filmu".

Posle raspada Jugoslavije, Dražen je mogao da bira za koga hoće da igra, ali nije se dvoumio: "Bio je lider ne samo košarke nego i celog hrvatskog sporta. Znate, tada je cela Jugoslavija gledala na koju će se stranu Dražen opredeliti. Jer, nemam šta da krijem, mi smo iz mešovitog braka, iako je Jolin (otac Aleksandra i Dražena) otac iz Zagore kod Trebinja u Hercegovini, a mama iz Bilica u Šibeniku", pričao je Aco Petrović.

"Tata je celo školovanje i radni vek proveo u Hrvatskoj. Ali kad se država raspadala, svi su gledali što će Dražen napraviti. A dolaskom u Ujedinjene nacije, svima je poručio: "Tu sam jer hrvatska reprezentacija mi je sve. Uvek je s ponosom govorio o 1992. godini", dodao je brat proslavljenog košarkaša.

Još sa 15 godina Dražen je počeo da nosi trener Šibenke, a u karijeri je igrao još za Cibonu, Real Madrid, pa je potom otišao u NBA ligu gde se prvo nije snašao u Nju Džerziju, da bi zablistao u Portlandu. Bio je jedan od najboljih strelaca svog doba i prava je šteta što nas je napustio prerano, već u 28. godini kada su pred njim bile tek velike stvari, pošto su mu stvari u Portlandu tek krenule nabolje.

YOUTUBE/PRINTSCREEN/SPORT CLUB, MN Press Dražen Petrović

Što se tiče reprezentacije, Dražen je u jednoj košarkaškoj emisiji upitan za svoje poreklo, ali nije želeo puno da priča na ovu temu koja je za njega očigledno bila osetljiva: "Nema problema, može se i na to pitanje odgovoriti", rekao je Dražen i potom odgovorio na pitanje znatiželjnog slušaoca, iako je voditelj bio spreman da prekine intervju: "Rodom sam iz Šibenika, majka je iz Bilica kraj Šibenika, otac iz Hercegovine, Zagore".

Podsetimo, ovog leta će se u čast Dražena Petrovića odigrati i revijalna utakmica u Zagrebu na kojoj će mnoge "face" evropske košarke odati poštu slavnom košarkašu.

BONUS VIDEO:

Kurir BISERKA ZBOG NOVAKA STIGLA U ZADAR: Majka Dražena Petrovića došla da gleda Đokovića!

(MONDO - M.V.)