Slušaj vest

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković primljen je u prestižnu Akademiju francuske košarke. Zajedno sa njim primljen je nekadašnji NBA as i bivši francuski reprezentativac Toni Parker. Čuveni srpski igrač je jedan od najtrofejnijih evropskih stručnjaka, ima četiri titule prvaka Evrope, a jedna od njih je sa Limožom što e bila i prva titula klupskog prvaka Evrope u istoriji francuskog sporta.

Predvodio je Limož i ostavio neizbrisiv trag. Osvojio je domaći šampionat i Kup Francuske (po dva puta), ali je i jedini koji je uspeo da slavi u tadašnjem Kupu evropskih šampiona 1993. godine u Atini. Maljković je tako izabran za Akademika francuske košarke od strane Počasnog komiteta Akademije.

Ne krije da mu priznanje prija, ali je trenutno nešto drugo u fokusu. "Da se razumemo, niko, pa ni članovi moje porodice nisu odmah saznali za ovo imenovanje. Nisam znao ni ja jer je pismo iz Pariza do Beograda putovalo čitavih mesec i po dana. Smatrao sam, i sad smatram da mi je prevashodni zadatak da Olimpijske igre u Parizu što se tiče Tima Srbija proteknu u najboljem redu. Veliko priznanje koje sam dobio od francuske košarke, jer ovu nagradu su mi aklamacijom dodelile kolege, meni mnogo znači", rekao je Maljković.

Zahvalan im je na svemu. "Pre svega u francusku košarku ušao sam kao stranac, u nju uneo svu onu buku koju donose revolucionarne promene, a iz nje izašao kao Francuz. Francuska me primila kao svog. Francuska je više nego ma koja druga zemlja, zemlja procedura i lepe forme. Jedna od tih lepih formi leži u činjenici da oni svoju Kuću slavnih zovu Akademija. Dakle, sada sam uz svoje profesure dodao još jednu titulu. Posebna mi je čast što ulazim u tu instituciju u generaciji sa velikim Tonijem Parkerom. No, bavimo se sada Igrama! Živela Srbija!", izjavio je Božidar Maljković.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

Kurir BOŽIDAR MALJKOVIĆ LIČNOST GODINE: Sportska mreža Sportnet dodelila godišnje nagrade