Slušaj vest

Talentovani turski NBA košarkaš Alperen Šengun, koga zovu i "bejbi Jokić", bez ustezanja je rekao da Željko Obradović ne bi mogao da radi na svoj uobičajeni način u najjačoj ligi na svetu. Ne zbog svog nespornog i ogromnog košarkaškog znanja, već zbog svog pristupa, za koji Šengun tvrdi da ga košarkaši u SAD ne bi tolerisali.

"Ne bi uspelo. Ne može to tamo da radi. Igrač u Americi ga ne bi trpeo. Ne može da radi ono što radi ovde. Tamo je veoma drugačije", rekao je centar Hjustona o Željkovom strogom stilu.

"Postoje dva različita stila. U Evropi su treneri ludi, viču i urlaju. U Americi toga nema, jer su u Americi igrači veoma visokog kvaliteta. Na primer, Lebronov trener ili Karijev trener ne mogu da viču na njih. Igrači bi rekli 'Ko si ti?'. U NBA ligi su igrači jači", dodao je on.

Centar koji je već tri sezone odigrao u Americi bio je upitan i da uporedi - da li je lakše pogađati u Evropi ili u NBA? "Pre nego što odete u NBA, razmišljate u stilu - Lebron da 50 poena, pa nepoznati igrač da 50. Misliš da je tamo lakše. Ali, kada tamo stignete, onda nije tako. I ja sam govorio tako - Evropa je teža, Amerika je lakša. Ali kada odete tamo, vidite. Ovde postoji više akcija, tamo se košarka više zasniva na igri 'jedan na jedan' i na kontranapadima", dodao je Šengun, koji se teško povredio prošle sezone.

Alperen Šengun o Željku Obradoviću i NBA ligi
Profimedia 

U jednom ranijem intervjuu za TV Arena sport, Željko Obradović je otvoreno govorio o svom boravku u kampu NBA tima Detroit Pistonsa. "Da budem iskren, nikada nisam imao konkretnu ponudu iz NBA. Iskreno, proveo sam 40 dana kao deo organizacije Detroit Pistonsa. To je najbolja liga na svetu. I oni uzimaju od nas i mi uzimamo od njih. Imao sam priliku da budem deo tima, čak sam dobijao i dnevnu nadoknadu. Kada sam stigao, Džo Dumars mi je rekao da želi da pričam o svim detaljima koje sam video. Razgovarali smo o mogućem angažmanu, ali to su neke stvari među nama”, objasnio je Obradović.

Takođe, trener Partizana otkrio je i zanimljive detalje o konekcijama sa NBA još iz devedesetih godina prethodnog veka, kada je NBA šampion Rik Karjlajl hteo da se upozna lično sa Obradovićem i sa Duškom Ivanovićem.

"Insistirao je da sedne sa mnom i Duškom Ivanovićem. Tada sam trenirao Real Madrid. Znao je sve o nama. Znao je moje reakcije, i Duškove reakcije, a jedna od stvari koje je rekao je da se u NBA 80 odsto trenerskog posla zasniva na odnosu sa igračima, a 20 odsto na košarci, detaljima. Znam kako radite, znam detalje vašeg napada, znam detalje vaše odbrane. To je bilo pre 25 godina", ispričao je najtrofejniji evropski trener.