Slušaj vest

Piznati američki košarkaški portal "Hups hajp" napravio je listu od 25 najboljih košarkaša koji nikada nisu zaigrali u NBA ligi, a mnogo poznatih imena je na njoj! Tu se nalazi čak šest košarkaša koji su nastupali za naš nacionalni tim tokom godina! Prvi na listi je ipak Amerikanac Rodžer Braun, legendarni krilni košarkaš koji je, realno gledano, ipak na neki način bio deo NBA lige.

On je zapravo tri puta osvajao ABA ligu, naravno ne ovu Jadransku, već profesionalnu ligu u SAD koja je šezdesetih i sedamdesetih postojala paralelno sa NBA. Bio je jednom MVP finala, a nastupao je zaIndijanu, Memfis i Jutu. U prvih pet godina karijere je prosečno imao 20,6 poena, 7,2 skoka i 4,5 asistencija

Odmah posle njega na drugom mestu je najbolji košarkaš koji realno nikada nije došao u NBA, legendarni Dejan Bodiroga. Fantastični Srbin koji je sada na čelu Evroplige se našao ispred dve internacionalne legende, Brazilca Oskara Šmita na trećem i Grka Nikosa Galisa na četvrtom mestu. Potom kao peti sledi Varen Džabali, još jedan Amerikanac iz ABA. Šesti je Rus Sergej Belov, sedmi Bob Netolicki, još jedan ABA igrač.

Na osmom mestu je po mnogima najveći hrvatski košarkaš svih vremena i najtrofejniji jugoslovenski reprezentativac u istoriji Krešimir Ćosić, a deveti je Serhio Ljulj. Zatim sledi Dražen Dalipagić kao još jedan Srbin i član legendarnih generacija jugoslovenske košarke kao deseti, a jedanaesti je Amerikanac Red Robins, takođe iz ABA lige. Na 12. mestu je drugi Brazilac Vlamir Markes, a 13. je legendarni Italijan Dino Menegin. Ovo su sve legende jugoslovenske košarke sa liste: 

MN Press, MN Press/arhiva Legende jugoslovenske košarke

Zatim sledi još jedan legendarni Srbin Dragan Kićanović koji je zajedno sa Dalipagićem dominirao u dresu Partizana, pa NCAA zvezda Šerman Vajt.Teodoras Papalukas je 16. a na 17. mestu nalazi se tragično preminuli Radivoj Korać koji se u svoje vreme smatrao možda i jedinim košarkašem iz ostatka sveta koji bi mogao da zaigra sa Amerikancima u njihovoj ligi. 

Posle njega na listi imamo Darela Karijera, pa legendarnog grčkog plejmejkera Dimitrisa Dijamantidisa i jednog Amerikanca iz Evrolige Kajla Hajnsa. Na 21. mestu je Huan Antonio San Epifanio, a poslednja legenda jugoslovenske košarke na listi je Mirza Delibašić. Sve se završava sa Gregorom Fučkom, Markisom Hejnsom koji je celu karijeru proveo u nečemu što samo liči na košarku a igralo se u Harlem Globtrotersima, a 25. je Meksikanac Manuel Raga. 

Ovo je kompletna lista, redom: Rodžer Braun, Dejan Bodiroga, Oskar Šmit, Nikos Galis, Varen Džabali, Sergej Belov, Bob Netolicki, Krešimir Ćosić, Serhio Ljulj, Dražen Dalipagić, Red Robins, Vlamir Markes, Dino Menegin, Dragan Kićanović, Šerman Vajt, Teodoras Papalukas, Radivoj Korać, Darel Karijer, Dimitiris Dijamantidis, Kajl Hajns, Huan Antonio San Epifanio, Mirza Delibašić, Gregor Fučka, Markis Hejns, Manuel Raga.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Instagram/milicatodorovicofficial Bogdan Bogdanović u transu uz Milicu Todorović