Slušaj vest

Vlade Divac (56) došao je u Zagreb, na revijalnu utakmicu u znak sećanja na Dražena Petrovića, prerano preminulu legendu jugoslovenske, hrvatske i evropske košarke. U organizaciji Draženove porodice, pre svih majke Biserke Petrović i brata Aleksandra, niz velikih košarkaša u zagrebačkoj Areni igraće meč u znak sećanja na "košarkaškog Mocarta".

Bio je to povod da njegov veliki prijatelj Vlade Divac još jednom dođe u Zagreb i da oda poštu svom drugu sa kojim je odrastao u mladim selekcijama Jugoslavije.

"Imao sam 14 godina i gledao sam neki intervju koji je on davao, s onom svojom razbarušenom kosom, i maštao sam da i ja mogu igrati košarku tako dobro. Nije prošlo dugo i zajedno smo igrali u reprezentaciji", rekao je Divac, a preneo Večernji list.

Divac retko daje izjave novinarima, ali ovog puta je napravio izuzetak. "Tužno je što Dražena nema među nama, ali je lepo da se organizujju ovakve priredbe da se setimo najboljeg među nama i da to sećanje nikad ne izbledi. A on je, za mene, bio najbolji evropski igrač svih vremena".

ANTONIO BAT/EPA Dražen Petrović

Divac je priznao i da svaki put kada je u blizi glavnog grada Hrvatske obavezno svrati u Zagreb, na grobje Mirogoj, da oda poštu prijatelju i još jednoj jugoslovenskoj legendi "Kada god prolazim kroz Zagreb, odem na Draženov grob, ali i na poslednje počivalište Kreše Ćosića", dodao je Divac.

Dražen Petrović poginuo je 7. juna 1993. u strašnoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, a pred smrt njegov i Divčev odnos bio je, nažalost, nepovratno narušen zbog građanskog rata u Jugoslaviji.

MONDO Vlade Divac