Slušaj vest

Užasne vesti stižu iz NBA lige. Preminuo je legendarni Dikembe Mutombo (58). Čovek koji je bio jedan od simbola košarke i koji je igrao za Denver, Atlantu, Filadelfiju, Njujork, Nju Džersi i Hjuston izgubio je bitku sa teškom bolešću. Preminuo je od posledica raka na mozgu.

Stigla je potvrda iz najjače košarkaške lige na svetu. "Dikembe je bio veći od života. Na terenu bio je jedan od najboljih blokera i defanzivaca u istoriji NBA lige. Van terena je dodirivao dušu i srca svih i pomagao je svima. Niko nije bio bolje kvalifikovan od njega da bude prvi globalni ambasador lige. Bio je veliki humanitarac, voleo je košarku mnogo i verovao je da na taj način može da utiče na razne zajednice širom sveta, posebno u svojoj domovini, u Kongu", stoji u saopštenju NBA lige.

To saopštenje potpisao je komesar Adam Silver i uputio je poruke saučešća njegovim najbližima. "Imao sam privilegiju da proputujem svet sa njim i da vidim kako je uticao na ljude. Sve generacije su ga volele. Njegov duh će nastaviti da pomaže i inspiriše sve. Ja sam jedan od tih koje je Dikembeovo veliko srce dotaklo i mnogo će mi nedostajati. U ime NBA porodice upućujem saučešće njegovoj ženi Rozi, deci, mnogim prijateljima i košarkaškoj zajednici koju je mnogo voleo."

"Preko njega neće moći"

Mutombo je rođen u Kinšasi (Kongo) 25. juna 1966. godine i tamo je išao u srednju školu. Došao je u Ameriku na koledž Džordžtaun i ostavio je odličan utisak. Na NBA draftu 1991. godine izabran je kao četvrti pik od strane Denvera i tada je počela njegova karijera. U Nagetsima je bio od 1991. do 1996. godine i odatle je otišao u Atlantu gde je takođe bio pet godina, pa je još nosio dresove Filadelfije, Netsa, Niksa i Roketsa.

Osam puta je bio deo "Ol-stara", četiri puta je proglašavan za najboljeg defanzivca sezone, dva puta je bio lider po broju skokova u sezoni i tri puta je bio najbolji bloker u sezoni u NBA ligi. Njegovi dresovi sa brojem 55 povučeni si u u Denveru i u Atlanti. U karijeri je prosečno beležio 9,8 poena po meču (ukupno 11.729), uz 10.3 skokova po utakmici (ukupno 12.359) i 2,8 blokada po meču (ukupno 3.289).

Njegov čuveni potez i dan-danas je zaštitni znak u košarci. Radi se o podignutom prstu i mahanju levo desno, kao pokazatelj da "neće moći preko njega", to je radio svaki put kada bi nekoga izblokirao.

Dva finala, bez titule

Dikembe Mutombo
TOM MIHALEK / AFP / Profimedia 

Nažalost, nikada u karijeri nije osvojio NBA titulu, dva puta je igrao u finalima, jednom sa Filadelfijom (2001. godine) i tada su izgubili od Kobija Brajanta i Lejkersa, pa onda 2003. godine sa Nju Džersi Netsima i tada je poražen od Grega Popovića i San Antonija.

Karijeru je završio 2009. godine dok je nosio dres Hjustona. U plej-of seriji sa Portlandom je doživeo povredu zbog koje je iznet sa terena. Kasnije je ustanovljeno da je u pitanju ruptura kvadricepsa na levom kolenu i ubrzo posle toga je saopštio da je potrebna operacija i da je završio karijeru.

U oktobru 2022. godine je saopštio da ima tumor na mozgu i da kreće u borbu protiv teške bolesti. Nažalost, dve godine kasnije stigle su najgore moguće vesti. Nije uspeo da pobedi u najvažnijoj bici...

BONUS VIDEO:

MONDO Nenad Stefanović o preskakanju koraka i NBA