Slušaj vest

Upravni odbor košarkaškog saveza Srbije je danas, 21. oktobra, održao sednicu u srpskoj "Kući košarke". Kao najvažnija odluka svakako je ukidanje košarkaškog državljanstva. Od sada će važiti nova pravila za takmičenja koja su pod okriljem krovne organizacije srpske košarke.

"Na predlog predsednika Nebojše Čovića je ukinuto košarkaško državljanstvo i to znači da će svaki mladi košarkaš i košarkašica iz regiona, koji imaju srpsko državljanstvo, bez obzira na mesto rođenja, moći da igraju u srpskim klubovima kao domaći igrači", navodi se u saopštenju i dodaje se da se očekuje da se to potvrdi na sednici Skupštine KSS.

Uz to se dodaje i da su usvojene izmene i dopune Pravilnika o radu KSS i da je doneta odluka o davanju saglasnosti za vanrednu reviziju poslovanja KSS. "Dejan Đokić imenovan je za stručnog saradnika za mušku košarku za region Beograd. Doneta je odluka o kupovini aparata za fizikalnu terapiju, kao i odluka o formiranju Izborne komisije za sprovođenje procedure kandidovanja i izbora za članove organa KSS za period od 2024. do 2028. godine i imenovanje njenih članova", piše u saopštenju.

MN Press Konferencija KSS

Potvrđene su i nove promene, Nebojša Čović imenovan je za člana Izvršnog odbora OKS u ime KSS umesto Predraga Danilovića, Nenad Krstić zamenio je Dragana Tarlaća kao člana Programske komisije OKS. Jasmina Juras imenovana je za nacionalnog FIBA instruktora umesto Dragane Nešković, a Boris Žnidarec za predsednika Komisije za takmičenje KSS umesto Branka Lozanova.

Takođe su donete odluke o pokriću troškova službenih lica (sudija i delegata) za utakmice Juniorske lige Srbije, Kadetske lige Srbije i Ženske kadetske lige Srbije, kao i za Finalne turnire Kvalitetnih liga KSS I RKS u sezoni 2024/2025 i o isplati donacije regionalnim košarkaškim savezima, kao i odluka o prioritetnom suđenju.
Utvrđen je Predlog izmena i dopuna Registracionog pravilnika KSSi usvojena Uputstva za postupanje sudija i delegata na košarkaškim utakmicama.

BONUS VIDEO:

MONDO/Nemanja Stanojčić Svetislav Pešić izlazak