Dejan Bodiroga ocenio je da su stručnjaci kojima je poverena briga o mlađim reprezentativnim selekcijama "dobar izbor" i dodao da su novi angažman prihvatili sa puno entuzijazma.

"Svi treneri su postavljeni u konsultacijama sa predsednikom Saveza Draganom Đilasom i selektorom 'A' reprezentacije Dušanom Ivkovićem", napomenuo je Bodiroga.

Upravni odbor KSS za trenere je imenovao Aleksandra Džikića (selekcija do 20 godina), Dejana Mijatovića (19 godina), Marka Ičelića (18 godina) i Sašu Nikitovića (16 godina).

Luka Pavićević brinuće o univerzitetskoj selekciji, a Vanja Guša o timu za Evropski olimpijski festival mladih (EYOF).

"Pokušali smo da okupimo najkvalitetniji stručni kadar. Neki treneri nisu mogli da se odazovu, pošto imaju već klupski angažman. To, međutim, ne znači da ćemo ih izgubiti iz vida za neku narednu sezonu", objasnio je Bodiroga i najavio da će treneri uživati "maksimalnu autonomiju u radu".

Kako je rekao, mlađe kategorije radiće u specifičnoj situaciji, pošto prošle godine niko nije osvojio medalju na velikim takmičenjima.

"Odličja, ipak, nisu primarni kriterijum za ocenu rada sa mladima. Glavni cilj nam je da od mlađih kategorija stvorimo servis za 'A' državni tim", poručio je Bodiroga, koga brine stanje u domaćoj košarci.

Nekadašnji reprezentativac tvrdi da se u Srbiji događa nešto što je pre dve decenije bio slučaj u Italiji - da se igrači čak i sa 22 navršene godine proglašavaju "talentima".

"U našoj košarci dobro su poznati primeri seniorskih reprezentativaca od po 19 godina. U međuvremenu smo odustali od te prakse, a drugi, poput Španaca, preuzeli naš recept i napravili velike uspehe".

Bilo je reči i o nedavno održanom Kongresu FIBA Evropa, na kojem je između ostalog odlučeno da nacionalne federacije plate osiguranje za reprezentativce iz klubova NBA lige.

Evropski bord FIBA obavestio je članice da nije u mogućnosti da plati osiguranje u situaciji kada preti "lok-aut".

"Visina obeštećenja još nije precizirana, ali je dogovoreno da se klubu plati suma u rasponu između 0,7 i jedan odsto ugovora".


Inače, članovi UO KSS zatekli su u kasi Saveza veliki minus.

"Još pregledamo račune i mogu reći da su dugovi veći od onoga što smo pretpostavljali. Učinićemo sve da privučemo sponzore i obezbedimo dodatna sredstva za funkcionisanje Saveza", zaključio je Bodiroga.

(Tanjug, foto: Betaphoto)