Šampionati Evrope (i drugih kontinenata) od 2017. godine će biti organizovani svake četvrte, umesto svake druge godine, dok će se Svetsko prvenstvo ubuduće zvati Svetski kup i biće kvalifikaciono za Olimpijske igre.

Poslednji Mundobasket po dosadašnjem sistemu biće održan 2014. u Španiji.

Prvi Svetski kup zakazan je za 2019, a na to takmičenje stizaće se kroz kvalifikacije, koje će početi u novembru 2017, a završiti se u februaru 2019. godine.

Po ugledu na SP u fudbalu, Svetski košarkaški kup okupiće najbolja 32 nacionalna tima.

Evropska prvenstva biće na programu 2017, 2021. i 2025. godine. Kvalifikacije će se takođe igrati tokom cele godine, u februarskom, junskom, septembarskom i novembarskom terminu.

Olimpijska "viza" će, osim na Svetskom kupu, biti dostupna i na posebnim kontinentalnim kvalifikacionim turnirima.

Time će zaživeti promene na kojima je FIBA radila u poslednje dve godine.

Osnovni ciljevi bili su pomeranje Svetskog kupa iz godine u kojoj se održava fudbalsko SP, kao i podizanje interesovanja publike kroz "razuđeni" proces kvalifikacija, tokom kojeg će igrati "svako sa svakim" kod kuće i u gostima. Opet, po ugledu na fudbal.

"Košarka mora da proširi svoj uticaj i pronađe nove načine da se razvija. To je moguće samo ako se naš sport razvija u svakoj zemlji i ako nacionalni timovi na regularnoj bazi budu igrali utakmice pred svojim navijačima", objasnio je predsednik FIBA Ivan Mainini.

On je dodao da su "reprezentacije lokomotiva košarke u svakoj zemlji" i da je zbog toga neophodno da dobiju veći značaj i ulogu od dosadašnjih.

(MONDO, foto: MN Press)