Iz svlačionice lidera ABA lige stiže jasna poruka da promene propozicija u vezi sa plasmanom u Evroligu neće negativno uticati na ekipu.

Štaviše, krilni centar Igokee Miloš Komatina poručuje da će novoustanovljene propozicije, prema kojima bi njegov tim najviše mogao da bude oštećen, biti dodatni motiv "igosima" da zadrže lidersku poziciju i u velikom stilu okončaju ligaški deo sezone regionalnog takmičenja.

"To nam je dodatni motiv u završne tri utakmice. Želimo svima da dokažemo da smo najbolji i da smo igrom i rezultatima zaslužužili prvo mesto", rekao je Komatina za "Press RS".

Skandal oko plasmana u evropsku elitu uzdrmao je Jadran. Čelnici regionalnog takmičenja nisu dobro protumačili propozicije Evrolige, usledili su hitni sastanci i dugi pregovori koji su okončani "kompromisom".

Ukratko, Igokea neće moći da osvajanjem prvog mesta u ligaškom delu obezbedi plasman u elitu, jer ne ispunjava osnovne uslove za dobijanje "B" licence. Međutim, ako Aleksandrovčani uđu u finale Fajnal-fora, tada im ti uslovi neće predstavljati toliki problem i moći će da u direktnim pregovorima sa čelnicima Evrolige ponude drugi grad u kome će biti domaćini.

Prema rečima Komatine, tumačenja pravila nisu pravedna prema Igokei.

"Da su Partizan ili Crvena zvezda u našoj situaciji, oni bi se plasirali u Evroligu, a mi ne možemo. Mislim da su zbog nas i menjali propozicije. Mi moramo da ih poštujemo, ali smo svesni da to nije pravedno, pogotovo kad se zna da je rađeno sve u finišu sezone. To su trebali da definišu početkom, a ne na kraju sezone".

Komatina je dodao da je ekipa pokušala da se distancira od priče o pravilima, ali je to jednostavno bilo nemoguće.

"Sve to nas nije poremetilo, znamo šta nam je cilj! Da budemo prvi, da dođemo bar do finala, a onda neka odlučuju drugi".

"'LEŽE' NAM CRNO-BELI"

Sledeći rival Igokee biće Partizan m:ts, u Beogradu…

"Kad igrate protiv Partizana ili Zvezde motiv ne sme da nedostaje. U takvim mečevima svi žele da daju više od maksimuma".

Ukoliko Igokea ostvari pobedu u Pioniru praktično će obezbediti prvo mesto na kraju ligaškog dela, dok će crno-belima taj meč “biti ili ne biti”, zbog plasmana na F4.

"Mi smo opet rasterećeniji jer u džepu imamo barem drugu poziciju. Bez obzira na ishod, sami odlučujemo o svojoj sudbini, što je velika prednost. Njima je više potreban trijumf i biće pod većim pritiskom".

Zbog sve ga navedenog, Komatina očekuje pobedu u Beogradu.

"Činjenica je i to da nam Partizan ‘leži’ ove sezone. Dve pripremne utakmice u Beogradu i Višegradu ne bi trebalo uzimati u obzir, ali ligaški duel u Laktašima svakako ohrabruje. To je bila naša najbolja utakmica sezone, ali ne sme da nas zavara. Crno-beli su sazreli kao tim", zaključio je centar Igokee ocenivši dosadašnji deo sezone "čistom desetkom".

Duel Partizana mt:s i Igokee biće odigran u nedelju, 10. marta u 17.00 časova.

(MONDO, foto: MN Press)