Košarkaši Klivlenda imaće sledeće sezone značajno veći broj navijača u Evropi, bez obzira na to da li će među njima opet biti i Lebron Džejms, što nije nemoguća opcija.

Razlog sve većih simpatija evropskih ljubitelja košarke prema Kavalirsima je angažovanje Dejvida Blata. Bivši trener Makabija i zvanično je u sredu uveče predstavljen kao novi šef struke Klivlenda.

Očekivano, odmah je upitan da li će moći da se brzo prilagodi radu u NBA ligi.

"Apsolutno je izazov. Ali, moram da vam kažem, igra nije toliko različita (u SAD i Evropi) kao što mnogi misle. Ovde je utakmica malo duža. Možda je drugačiji i viši nivo atleticizma i brzine igrača. Ali, ne može se reći da postoji razlika kao između bejzbola i fudbala (sokera). To je i dalje ista igra", rekao je bivši student Univerziteta Prinstona.

U sebi svojstvenom, zanimljivom obraćanju javnosti, Blat je rekao da se ne smatra izraelskim ili evropskim trenerom i da uopšte ne želi da se izjašnjava na tu temu. Dodao je i da ne voli napad više od odbrane.

"Košarkaški sam trener. Osoba sam koja podučavanjem, radom sa ljudima i 'izvlačenjem' maksimuma iz svojih igrača i saradnika uvek teži ka uspehu, kao najvišem cilju".

Bivši trener Arisa, moskovskog Dinama, Efesa, Benetina, Dinama iz Sankt Peterburga i selektor reprezentacija Rusije i Izraela, svestan je teškog bremena koje je doneo u NBA kao evroligaški stručnjak.

"Znam i nadam se da mi taj teret neće ispasti. Ne planiram da se to dogodi".

Zanimljivo je i to da je Blat tokom 30 minuta razgovora sa novinarima otkrio da je i ranije bio blizu preuzimanja NBA tima.

 "Vreme nije bilo odgovarajuće za to. Neko mi je je rekao da sam došao zato što mi nedostaju bostonski jastog, makaroni i sir. Iskreno, ima nečega i u tome", objasnio je, pa ozbiljnije dodao:

"Bio sam srećan i ostvaren u svemu što sam do sada radio. Ipak, nikada, ni na trenutak, nisam gubio nadu da ću napraviti pun krug, da ću se vratiti tamo gde sam odrastao i da ću biti deo nečega što je u velikoj meri deo mene"