Naredno Evropsko prvenstvo u košarci, od 5. do 20. septembra 2015, ući će u istoriju kao prvo koje će biti održano u više zemalja, čak u četiri.

Kao što je poznato, Ukrajina je posle višemesečnog opiranja morala da odustane zbog političke krize i oružanog sukoba unutar njenih granica, a FIBA Evropa u septembru je poverila organizaciju takmičenja Francuskoj (Monpelje, Lil), Nemačkoj (Berlin), Hrvatskoj (Zagreb) i Letoniji (Riga).

Druga specifičnost ogleda se u činjenici da su domaćini - samo ovog puta - imali pravo da odaberu po jednog "partnera", za koga smatraju da će nastupom u njihovoj grupi proizvesti najveći komercijalno-marketinški efekat.

Francuzi su se odlučili za Fince, koji su letos u velikom broju došli u Španiju na Mundobasket, Hrvati su pozvali susede Slovence, Letonci Estonce, a Nemci Turke, koji su u toj zemlji najbrojnija manjinska etnička grupa.

Dakle, žreb u ponedeljak od 16.55 časova biće dirigovan po dva osnova - razvrstavanjem 24 reprezentacije učesnice u šest kvalitetnih kategorija i pravljenjem četiri partnerska tandema.

Najjači šeširi sačinjeni su na osnovu plasmana u Sloveniji 2013.

U vrhu je poređano sedam najboljih sa prethodnog prvenstva, a zatim su tu Finska, Grčka i Turska, koje su na osnovu "vajld karda" igrale na poslednjem šampionatu sveta. Preostalih 14 selekcija slede prema procentu uspešnosti (broj pobeda podeljen sa brojem odigranih utakmica) u kvalifikacijama za Eurobasket.

Evo kako to izgleda u praksi...

ŠEŠIR 1: Francuska, Litvanija, Španija, Hrvatska.
ŠEŠIR 2: Slovenija, Ukrajina, Srbija, Finska.
ŠEŠIR 3: Grčka, Turska, Letonija, Bosna i Hercegovina.
ŠEŠIR 4: Poljska, Belgija, Makedonija, Italija.
ŠEŠIR 5: Nemačka, Izrael, Češka, Gruzija.
ŠEŠIR 6: Holandija, Rusija, Island, Estonija.

Iz šešira u kome se nalazi reprezentacija Srbije, dve ekipe već su rezervisane kao "partneri". Slovenci idu u Zagreb, Finci u Monpelje, tako da nama ostaju Berlin ili Riga.

VARIJANTA 1: Litvanija ili Španija, Srbija, Turska, ekipa iz šešira 4, Nemačka, ekipa iz šešira 6.

VARIJANTA 2: Litvanija ili Španija, Srbija, Letonija, ekipa iz šešira 4, ekipa iz šešira 5, Estonija.

Na prvi pogled, sa sportskog aspekta je bolje ići u Rigu, gde bi garantovani rivali "orlovima" bili Letonija i Estonija, nego u Berlin, gde bi ih u borbi za prva četiri mesta i plasman u osminu finala - više nema druge grupne faze, odmah kreću utakmice po "nokaut" sistemu - čekali Turska i Nemačka.

Ako nas žreb pošalje u glavni grad Letonije, iz šešira 6 ćemo izbeći Rusiju, koja je rangirana tako nisko zbog loših rezultata u kvalifikacijama, ali koja će na EP sigurno poslati najjaču moguću selekciju, s obzirom na to da će se u završnici takmičenja u Lilu vaditi "vize" za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Finalisti Eurobasketa će direktno u Rio, a još četiri ekipe na interkontinentalni predolimpijski turnir, početkom jula 2016.

Žrebom u zabavnom parku Diznilend, udaljenom 32 kilometra od centra Pariza, prvo će u grupe A, B, C i D biti raspoređene četiri domaće selekcije.

Taj deo izvlačenja je veoma važan, jer će od njega zavisiti "ukrštanje", počev od osmine finala.

VideoProcedura žreba za EP 2015.