Košarka

MONDO KOLUMNA 6: Marko Marinović - Poraz od Španije ne dobar, već PREDOBAR

Izvor mondo.rs

Učesnik Mundobasketa 2006, od ovog leta trener Borca iz Čačka, specijalno za naš portal se osvrnuo na poraz "orlova" od Španije i predstojeće četvrtfinale (utorak, 13.00).

Izvor: MN Press

Bio sam 2006. u Japanu, kada nas je Španija pobedila u osmini finala Svetskog prvenstva. Okosnica te reprezentacije su bili Pau Gasol i Navaro, juniorski prvaci sveta, generacija 1980, koja je podigla špansku košarku na viši nivo. Nisam siguran, ali mislim da smo mi čak najmanje ubedljivo izgubili od njih. Sve ostale su "drali" po 20-30 razlike, uključujući Grčku u finalu.

Iz te ekipe danas su ostali Rudi Fernandez i Mark Gasol, dok je Riki Rubio tu od Pekinga 2008. Španci su poslednjih godina obavili smenu generacija, ali i dalje igraju isto.

Rubio je protiv nas pokazao da je jedan od najboljih evropskih plejmejkera. Koliko god to osporavali, on godinama igra u NBA ligi i oni ga ne plaćaju slučajno desetinama miliona dolara. Braća Ernangomez takođe nisu slučajno tamo. Mark Gasol prošle sezone možda nije imao neke brojke, ali je u finalu plej-ofa igrao prosečno 40 minuta. Nikola Jokić jeste jedan od najboljih centara u NBA, ali Mark Gasol je jedan od najiskusnijih, koji zna da igra i koji je osvajao svetska i evropska prvenstva, na kraju i NBA prsten sa Torontom.

Mi smo stvarno dobra ekipa, izgledamo dobro na ovom prvenstvu i mislim da imamo bolje igrače od Španije, ali ko je mislio da ćemo lako izaći na kraj sa njima, mnogo je pogrešio. Oni su bili pripremljeniji za utakmicu, dobro su nas skautirali i to je razlog što smo izgubili.

Mislim da nije dobro, nego PREDOBRO, što se to desilo sada, umesto u nekoj utakmici posle koje nema nazad. Smatram i tvrdim da ćemo sada da se konsolidujemo i da ćemo u utorak biti pravi protiv Argentine. To je prvi korak i ne bih razmišljao ni o čemu drugom, jer nam je to najbitnija utakmica - za sada.

U četvrtfinalu nailazimo na mnogo težeg protivnika nego što bi bila Poljska.

Argentinu predvodi Kampaco, prvi plejmejker Real Madrida, pa Laprovitola, koji je MVP španske lige, iskusni Skola, jedan od najboljih centara koji je ikad igrao u Evropi i jedan od najboljih među strancima u NBA. Uvek smo sa njima vodili teške borbe, ali ako naši igrači budu pravi, a mislim da će biti, onda pobeda neće dolaziti u pitanje. Opet, to su teške i nezahvalne utakmice, kako bi Ameri rekli "win or go home".

Do juče sam bio igrač i znam da su naši momci sigurno pod velikim pritiskom - od cele nacije i od celog sveta. Čim je FIBA objavila da smo prvi na listi favorita za osvajanje zlatne medalje, to te odmah etiketira i stavlja ti breme na leđa, jer mi još uvek nemamo to zlato, koje željno očekujemo.

Neću da ih malerišem, možda nam malo fali Teodosić, ali mislim da ove godine imamo igrače koji su zreli za najviši plasman.

Verujemo u njih, samo moraju i oni da veruju u sebe, a mislim da će to Sale da izniveliše i da je on najbolji čovek za ovakve situacije. Želim im ovim putem svu sreću i da prvo prođu u polufinale, a posle toga mislim da će sve biti lakše.