Košarka

"'Orlovi' nonšalantno, iz greške u grešku, a bez borbenosti nema pobede"

Izvor mondo.rs

"U pojedinim trenucima kao da su razmišljali 'lako ćemo'. Nastupali su bez ikakve energije, agresivnosti i borbenosti. Kao da su računali da će utakmice rešiti na tehnički način", naveo je bivši as i član Kuće slavnih Dražen Dalipagić

Izvor: MN Press

Košarkaši Srbije, kojima su davali najveće šanse na Mundobasketu u Kinu, umesto za medalju boriće se za plasman od petog do osmog mesta. I ta borba, posle fijaska u četvrtfinalu od Argentine, biće itekako teška, jer će za rivala imati selekciju SAD.

Dražen Dalipagić, proslavljeni jugoslovenski reprezentativac i član Kuće slavnih u Springfildu očekuje odličnu predstavu, ali i prednost daje Amerikancima.

"Biće otvorena igra, zabavljačka, i to bi moglo biti zadovoljstvo gledati. Veće šanse za pobedu su na strani Amerikanaca. Mislim da je njima svejedno igraju li za osmo ili petnaesto mesto. U redovima Srbije mi deluje da su moral i samopouzdanje u krizi. Amerikance učinak ne dotiče - koliko li ljudi u njihovoj državi uopšte zna da se igra Svetski kup. Igraće svoju igru brzih šuteva, napada i kontranapada. A mi smo nasuprot velikim očekivanjima promašili cilj. Mislim da su naši igrači glavom negde drugde. Zato mislim da Amerikanci imaju više šansi", rekao je u razgovoru za "Glas Amerike" Dalipagić.



On je prokomentarisao i slabu igru i poraze Srbije na poslednja dva meča na turniru, protiv Španije i Argentine.

"Da su naši igrači imali više energije od Španaca i Argentinaca na terenu bi sigurno bilo drugačije. Zašto je bilo drugačije – to zaista ne bih mogao da znam. Jer ne znam kako su oni trenirali i šta su radili. U pojedinim trenucima su delovali nonšalantno, kao da su razmišljali 'lako ćemo'. Nastupali su bez ikakve energije, agresivnosti i borbenosti. Kao da su računali da će utakmice rešiti na tehnički način. Protiv Španije su dobro krenuli prvu četvrtinu, ali je onda protivnik promenio igru. A bez borbenosti i energije se ne može pobediti. Posle tog poraza videlo se opterećenje kod igrača. U utakmici protiv Argentine, posle svake greške ulazilo se u još krupniju. Svaki promašaj vukao je sa sobom novu grešku i to je bilo to", ukazao je Dalipagić.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

Dalipagić ključni uzrok neuspeha selekcije SAD vidi u mnogobrojnim otkazima selektoru Gregu Popoviću.

"Ispostavilo se da su Amerikanci, u odnosu na igrački potencijal kojim raspolažu, na Svetsko prvenstvo poslali tim četvrte kategorije. Pokazalo se da, u današnje vreme, ni od koga nisu posebno bolji. Francuzi su to iskoristili. Imaju nekoliko NBA košarkaša. A opet njihov najbolji igrač je De Kolo - koji ne nastupa u američkoj profesionalnoj ligi".

Prokomentarisao je potom i "snagu" Srbije.

"Po mom mišljenju, ni Srbija nema nekih velikih imena. Imamo Jokića i Bogdanovića. I to je to. Njih dvojicu ne možemo porediti sa bekovima starijih generacija. To je nebo i zemlja u korist starijih generacija".

Popularni Praja naveo je da najveće šanse za osvajanje zlata daje selekciji Španiji.

"To je ekipa koja je do sada odigrala najbolje. Nije imala puno, što se kaže, loših minuta. Argentina je odmah tu – Skola i Kampaco su odskočili protiv Srbije u četvrtfinalu. Kao trećeplasiranu vidim Francusku, a četvrta bi mogla biti Australija. To je jedno od iznenađenja turnira kao i Češka. Australija ima pet-šest NBA igrača, dok Češka nema zvučnijih imena osim jednog NBA igrača. Ali razvili su timski duh", zaključio je Dalipagić.