Košarka

Igokea počinje ABA sezonu: Bolje Partizan na startu, nego neko lakši!

Izvor mondo.rs

"Možda je bolje da otvaramo sezonu protiv ekipe koja će da izvuče iz nas ono najbolje nego protiv nekog gde smo već upisali bodove", poručio je Marko Barać, koji će u odsustvu Aleksandra Trifunovića voditi tim iz Republike Srpske.

Izvor: MN Press

Košarkaši Igokee otvoriće sezonu duelom protiv Partizana na startu regionalne ABA lige.

Jedan od mečeva koji obično do poslednjeg mjesta ispuni dvoranu u Laktašima, biće odigran u subotu od 18 časova, a pomoćni trener Igokee Marko Barać ističe da svi u klubu jedva čekaju zvanični start sezone.

"Nakon dugog pripremnog perioda došao je momenat koji su igrači jedva čekali - početak lige. Odmah da ih pohvalim za sve što su uradili u proteklih mesec i po, dva. Oformili smo novi tim, koji je radio vrlo kvalitetno od samog početka i prevashodni zadatak nam je bio da momke koji nemaju iskustvo igranja u ovoj ligi pripremimo za ono što ih čeka, na specifičnosti kao što su kontakt igra, intenzitet, energija koja je potrebna da se pokaže... Tu bih video prvi zadatak u ovom meču, da se Partizanu energetski odgovori, da se uđe jače u odnosu na njih, da bi se igralo egal u bilo kom smislu. Oni su pokazali zavidan nivo kvaliteta u svim ovim pripremnim utakmicama i zvaničnim. To je ekipa koja je pravljena za osvajanje trofeja, koja je pravljena od igrača koji imaju iskustvo igranja u Evroligi i Evrokupu, govorim za američke igrače, a tu je i baza domaćih igrača koja je godinama tu. Prvi naš zadatak je energija", rekao je Barać.

Igokea ovaj meč dočekuje u specifičnoj situaciji, bez trenera Aleksandra Trifunovića, koji je pretrpeo moždani udar. Njegov asistent, koji će voditi ekipu u duelu protiv Partizana, kaže da će to igračima biti dodatni motiv.

"Trener je u svakodnevnom kontaktu sa mnom, sa stručnim štabom i igračima. Gleda da nam svima pomogne razgovorom, savetima, predlozima i sa te strane osećamo njegovo prisustvo. Igrači će imati sigurno motiv više da igraju za njega", rekao je Barać i dodao da ne oseća opterećenje ili pritisak da mora da adekvatno zameni Trifunovića.

Igokea je u poslednjoj proveri pred početak sezone poražena od ekipe FMP (83:89), međutim, Barać ističe da očekuje potpuno drugačije izdanje protiv Partizana.

"Utakmica protiv FMP naravno ne zadovoljava naše kriterijume, to nije način na koji ćemo mi igrati i budite sigurni da ćemo protiv Partizana izgledati potpuno durgačije. Postoji nešto što se zove sportska forma, privođenje priprema kraju, jednostavno, utakmice u pripremnom periodu se ne igraju u istom stanju kao one u ligi, tako da očekujem mnogo bolju energiju i reakciju našeg tima".

U Igokeu su ovog leta stigli Rašad Von, Oliver Stević, Srđan Kočić, Kinan Evans, Aleksandar Cvetković, Marko Tomas, Denis Kliford i Vaidas Kariniauskas. Duel protiv Partizana biće prvo zvanično predstavljanje potpuno renovirane ekipe.

"Moraćemo da sačekamo podbacivanje da vidimo da li će pritisak iz njih ispariti dotad, kao što ispari kod većine pravih igrača. Možda je bolje da se ta prva utakmica igra protiv ekipe koja će iz tebe da izvuče ono najbolje. To je mnogo bolja situacija nego da se igramo protiv nekog gde smo unapred upisali bodove. Partizan je veliki klub i trebalo bi da u njima probudi ono najbolje", istakao je Barać.

Crno-beli imaće po običaju ogromnu podršku svojih navijača i igraće uslovno rečeno na "domaćem" terenu.

"Ovde je više navijača Partizana, ali ono što bih ja želeo je da ambijent bude pravi, da hala bude puna, atmosfera da bude košarkaška i to je nešto u čemu će svaki igrač da uživa pa i ja kao trener", rekao je Barać i dodao da se ekipe dobro uklopila tokom prethodna dva meseca.

Pomoćni trener Igokee nije želeo mnogo da priča o ambicijama u novoj sezoni.

"Ocena svih je da je ABA liga nikad jača i sa tim se slažem. Neke ambicije koje su manje više poznate bih ja prebacio u priču iz utakmice do utakmice. Prvo plan je za Partizan, pa se igraju i paralelno utakmice prvenstva BIH, to je za nas specifična situacija, jednostavno trenutno razmišljam samo o narednom meču", rekao je Barać.

PAROVI 1. KOLA ABA LIGE

petak

Mega - Cedevita Olimpija 20.00 (Arena sport 1)

subota

Igokea - Partizan 18.00 (Arena sport 1)
Cibona - Mornar 20.00 (Arena sport 2)

nedelja

Budućnost - Zadar 18.00 (Arena sport 5)
Crvena zvezda - Primorska 20.00 (Arena sport 2)

ponedeljak

Krka - FMP 18.00