Košarka

Sonja operisala koleno da ne propusti kvalifikacije za Tokio 2020

Izvor mondo.rs

Ovo su reprezentacije sa kojima će se Srpkinje početkom sledeće godine boriti za odlazak na Olimpijske igre, pojačane jednom od najboljih igračica, Sonjom Petrović Vasić.

Izvor: MN Press

Sonja Petrović, od jula ove godine i Vasić, operisala je koleno nedugo po završetku WNBA sezone u kojoj nije uspela da izbori plasman u plej-of sa Finiks Merkjurijem.

Jedna od naših najboljih košarkašaica, osvjačica evropskog zlata iz Budimpešte 2015. i olimpijske bronze iz Rija 2016, tempirala je važan hirurški zahvat tako da bude spremna za februarski kvalifikacioni turnir za odlazak u Tokio 2020.

List "Danas" navodi da je 30-godišnju Beograđanku koleno mučilo dugo, ali da je preko bola odigrala i junsko Evropsko prvenstvo u Srbiji i Letoniji, na kojem je osvojila bronzu, a potom i sezonu sa Finiksom završenu skorom 15-19 na pretposlednjem mestu Zapadne konferencije.

Pre kvalifikacija za Olimpijske igre 2020, ekipu selektorke Marine Maljković u novembru očekuje i start u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021, ali je pitanje da li će Sonja biti spremna za mečeve sa Turskom kod kuće i Albanijom u gostima.

FIBA je i kvalifikacije za ženski Eurobasket "rastegla" u tri kalendarske godine, utoliko što će drugi "prozor" biti odigran tek u novembru 2020. (gostovanja Litvaniji i Turskoj), a završen u februaru 2021. (mečevi sa Albanijom i Litvanijom kod kuće).

Sonja Petrović se u julu ove godine venčala sa našim uspešnim veslačem Milošem Vasićem.

Javnost u našoj zemlji, u ovom trenutku, više zanima da li će Srpkinje sledećeg leta u Japanu braniti bronzu iz Brazila.

Srbija je plasmanom na jedno od šest prvih pozicija na ovogodišnjem Eurobasketu obezbedila učešće u kvalifikacijama, zajedno sa šampionom Evrope, Španijom, vicešampionom Francuskom, kao i ekipama Velike Britanije, Belgije i Švedske, koje su završile iza naših devojaka.

Učešće na Igrama obezbedile su samo selekcije domaćina, Japana i svetskih šampionki, Sjedinjenih Američkih Država, ali će oba tima - iz nerazumljivih razloga - morati da učestvuju na kvalifikacionim turnirima zajedno sa reprezentacijama koje će se tako BORITI za odlazak na najvažnije takmičenje u sportu.

Šta to znači?

FIBA će u februaru organizovati četiri turnira sa po četiri učesnika, dve grupe daće po tri učesnika, a dve - u kojima se nalaze Japan i SAD - dva učesnika Olimpijskih igara.

Za razliku od Evrope, Severna i Južna Amerika (3), zatim Azija i Okeanija (3), kao i Afrika (2), bi tek trebalo da "pošalju" svoje kandidate na četiri završna turnira kvalifikacija, a odluke će "pasti" u novembru na kontinentalnim turnirima.

U konkurenciji su Dominikanska Republika, Kanada i Argentina, Kina, Novi Zeland i Australija, odnosno Nigerija, Mozambik, Sengeal i Mali.

Bez obzira na jaku konkurenciju, odlazak u Tokio ne bi trebalo da predstavlja veliki problem za naše košarkašice - naročito ako Sonja bude u timu!

Poput devojaka, i naši momci znaju sve potencijalne rivale na kvalifikacionim turnirima za odlazak na Igre, s tim da će se oni boriti za odbranu srebra u junu naredne godine.