Košarka

Da li znate koliko je derbija odigrano u Areni? JEDAN! Ovako je izgledao...

Autor Mladen Šolak

Pre tačno deset godina, "večiti" su odigrali jedini međusobni meč na terenu na kojem će se sresti i u nedelju. Podsetite se tog susreta.

Izvor: MN Press

Iako su i jedni i drugi odigrali desetine utakmica u Štark areni, interesantno je Beograd video samo jedan večiti derbi u svojoj najvećoj dvorani.

U nedelji prvog duela Partizana i Crvene zvezde ove sezone, na koji su crno-beli pozvali i navijače i predstavnike gostiju, zanimljivo je osvrnuti se na poseban kuriozitet.

"Večiti derbi" predstojećeg vikenda biće tek drugi međusobni meč najvećih rivala u toj dvorani. Još interesantnije je da su se čitave decenije mimoilazili u toj dvorani, jer su prvi i zasad jedini susret u njoj imali u proleće 2009, u polufinalu regionalne (tada NLB) lige.

Tog aprila, u Štark arenu došlo je oko 10.000 gledalaca i videlo pobedu Partizana, u jednom od neefikasnijih duela tog rivalstva. Konačan rezultat bio je 64:58 za tim Duška Vujoševića, koji je pobedom protiv ekipe Svetislava Pešića napravio pretposlednji korak ka osvajanju titule, pre nego što je podigao pehar trijumfom protiv Cibone u finalu, na istom mestu.

Duel je obeležio bek crno-belih Milenko Tepić sa 14 poena, šest asistencija i četiri skoka, a poen manje postigao je njegov saigrač, krilni centar Stefon Lazme. Na drugoj strani, "četvorka" crveno-belih Elmedin Kikanović bio je najefikasniji igrač derbija sa 15 poena, a četvrti "dvocifreni" na tom meču bio je Stiven Marković, Zvezdin plejmejker.

Zanimljivo je da je i tada u sastavu Partizana bio Novica Veličković, koji će i u nedelju izvesti saigrače na teren kao kapiten.

Pogledajte fotografije iz proleća 2009, sa terena gde su "večiti" mogli da se sastanu i pet godina kasnije, da nisu doživeli šokantne poraze u polufinalu ABA Fajnal-fora - Zvezda protiv Cibone, Partizan protiv Cedevite.

Takođe, zanimljivo je da su učesnici tog derbija bili i Jan Veseli i Nemanja Bjelica, koji će pola decenije kasnije postati saigrači u Fenerbahčeu, gde Čeh sada igra zajedno sa Vladimirom Štimcem, koji je takođe nastupio u Areni.

PARTIZAN: Tepić 14 (6sk, 4as, 3izg), S. Milošević, Rašić 1, Tripković 8, Veličković 4 (7sk, 3ukr, 3as, 2blk), Lazme 13 (5sk, 3izg), Aleksić, Vitkovac 9, Božić 3, Rakočević, Veseli 8 (7sk), Vraneš 4 (7sk).

CRVENA ZVEZDA: Kešelj 5 (6sk), Roberts 4 (8sk), Kikanović 15, Marković 10 (4as), Kovač, Stević, Dragićević 9, M. Milošević, Ovens 9 (4ukr), Štimac 2, Bakić 4, Bjelica.

Pročitajte izveštaj te utakmice: "PARTIZANU PRVI DERBI U ARENI!"

Iste sezone, "večiti" su se sastali i u domaćem finalu i odigrali uzbudljivu seriju za titulu, u kojoj je Partizan pobedio u "majstorici" za konačnih 3:2. Tog leta, Lorens Roberts zamenio je crveno-beli za crno-beli dres i postao jako važan šraf Vujoševićeve ekipe koja je 2010. nastupila na Fajnal-foru Evrolige.

Ovog vikenda, deset i po godina od prethodnog derbija na istom mestu, najveća utakmica srpske košarke ponovo će biti na najvećoj domaćoj pozornici - u Štark areni.