Košarka

MONDO stručni ugao: Zašto je Kokoškov pravi čovek za Srbiju!

Autor Mladen Šolak

Koji je trenerski pečat novog selektora i kako bi mogla da izgleda igra "orlova" pod njegovim vođstvom.

Od kada je Vlade Divac pre desetak dana u jutarnjim satima "okačio" na svoj Instagram profil fotku na kojoj je zagrljen sa Igorom Kokoškovim (47) i Peđom Stojakovićem, postalo je jasno da je definitivno počela nova era košarkaške reprezentacije Srbije.

Potvrđujući da je postao selektor, Kokoškov je rekao da će odmah sesti za laptop i uzeti mobilni telefon, da bi aktivno pratio sve kandidate za "A" tim. Pred njim je veliki posao, počev od februarskog starta kvalifikacija za Eurobasket 2021, pa do ključnog događaja sledeće godine - junskih kvalfikacija za Olimpijske igre, u kojima će predvoditi Srbiju u Štark areni.

Biće to krupan izazov i novi start reprezentacije, koja je u prethodnom ciklusu sa Đorđevićem napravila ogromne stvari. Verovatno bi dostignuća olimpijskih, evropskih i bivših svetskih vicešampiona bila i pozlaćena da 2017. naspram Saletovih "orlova" nisu bili upravo Kokoškov i Slovenija.

Široj ovdašnjoj javnosti tog leta postalo je savršeno jasno da je u prethodnih dvadesetak godina u Americi sazrevao i sazreo sjajan stručnjak, koji je bio u stanju da sa Dragićem i Dončićem napravi jedno od najvećih iznenađenja u istoriji evropskih prvenstava. 

Prethodnih nedelja bavili smo se biografijom novog selektora i njegovim razvojnim putem do mesta prvog inostranog šefa stručnog štaba u ekipi iz NBA lige. Ovog puta, u razgovoru sa skautom i trenerom mladih kategorija KK Mladost Zemun, Milošem Vujakovićem, predstavljamo rad i trenerski pečat novog selektora iz stručnog ugla.

Dakle, kakva je košarka Igora Kokoškova?

"Adaptivna", sažeo je u jednu reč Vujaković.

"Kokoškov nije trener koji robuje unapred definisanim sistemima koje forsira po svaku cenu, već se prilagođava postojećem kadru. Takva filozofija mu je i donela mesto prvog trenera Finiksa prošle godine. Ono što se, međutim, nameće kao zaključak nakon gledanja napadačkih setova jeste da bi akcenat trebalo da bude na spoljnoj liniji. To jeste opšti trend, ali Kokoškov posebno voli da bekovi kreiraju sa centralnih pozicija, što im omogućava bolji raspored za napad i ulazak u alternativna rešenja". 

"Takođe, trebalo bi očekivati dosta uručenja na perimetru - što kao ulazak u akciju, što kao finalno rešenje, posebno nakon 'penjanja' unutrašnjeg igrača na penal. Kontinuitet je druga ključna reč, a opcije treća. Većina napada se bazira na kontinuiranom napadu, što znači da akcija nema svoj kraj per se, već da ima opcije 'A', 'B', 'C' i tako dalje, pa šta se otvori i šta igrači pročitaju na terenu u datom trenutku".

Prema njegovom mišljenju, mogućnosti sastava reprezentaciji Srbije pružiće Kokoškovu niz novih rešenja, kakva u prošlim ekipama nije mogao da sprovodi.

"Opcije za unutrašnje igrače se svode na rol igru i modifikacije kretnji nakon postavljanja blokada, pa se tako donja blokada za izlazak šutera može iskoristiti za otvaranje centra ka lopti i prijem za igru na postu, dok se odbrana drži zauzetom kretnjama na strani pomoći. Očekujem nova rešenja na tom planu sa reprezentacijom, jer mislim da će selektor imati na raspolaganju igrače kakve nije imao do sada u karijeri kao prvi trener".

"Dakle, Igor Kokoškov je pre svega kompletan i svestran trener, koji pleni znanjem i košarkaškim autoritetom na svakom mestu. U karijeri je prošao sve razvojne stadijume i siguran sam da je to uticalo na njegov holistički pristup i posvećivanje pažnje svim detaljima, počevši od napadačke i odbrambene taktike, preko individualnog razvoja, podele uloga do psiholoških i socioloških aspekata. Kod njega ne postoji ništa što je nebitno".

Koliko će novi "orlovi" biti različiti od Đorđevićevih?

"To je jako teško pitanje. Svaki trener sa sobom donosi nešto novo u pristupu i sigurno da to neće izgledati potpuno isto, pa taman i da su sve akcije iste, što neće biti slučaj. U početku, očekujem da najveća razlika bude u tome što selektor polazi 'od nule' u odnosu sa većinom igrača pojedinačno i timom kao celinom pa će biti prostora za momke da se nametnu u novim ulogama. Kao i uvek kada dođe novi trener, neki igrači će izgubiti dosadašnje pozicije, dok će drugi avanzovati i to je sve potpuno normalno. Čisto košarkaški gledano, za početak očekujem da se ekipa na terenu 'smanji' i da igra sa maksimalno jednim pravim unutrašnjim igračem, što će omogućiti bržu igru, bolji protok lopte i spejsing u napadu, kao i manje defanzivnih problema sa nižim i bržim postavama potencijalnih protivnika. Saletova Srbija je imala posebnu emociju, hemiju i energiju koja se ne može replicirati pa od Igorove Srbije očekujem da u prvom planu bude egzekucija taktičkih zamisli. Još jedna očigledna razlika koja se nameće je i olakšan pristup NBA igračima i lakše nalaženje zajedničkog jezika".

Svi su dobro videli da je Kokoškov 2017. napravio uspeh karijere i osvojio evropsko zlato za Slovenijom. Njegov pečat u finalnoj utakmici bio je ogroman, kao i kroz čitav turnir.

Izvor: MN press / Matic Klansek Velej

Kako je Slovenija osvojila to Evropsko prvenstvo?

"Kako to obično biva, kombinacijom više faktora. Prvenstveno, igrali su fantastičnu košarku. Kako to i sam Kokoškov kaže, ne postoje savršeni treneri, već samo treneri koji su savršen fit za određenu ekipu u datom trenutku. Mislim da se upravo to dogodilo. Jednostavno je sve 'kliknulo' savršeno za njih i to igračko osoblje je u potpunosti odgovaralo našem novom selektoru. Očigledni deo jesu uloge Dončića i Dragića i verovatno bi svi treneri na svetu postupili isto. Ono što je manje očigledno, a gde je Kokoškov u stvari iskovao to zlato. jeste dodela uloga ostalima i aktivacija 'usnulih' igrača".

Objašnjavajući ulogu slovenačkih "heroja iz senke" Igora Kokoškova, Vujaković je rekao da je u njegovom timu svako imao pravu ličnu i timsku ulogu.

"To je posebno fascinantno bilo u unutrašnjoj igri, gde je Slovenija bila prilično 'tanka' ako izuzmemo Vidmara, koji iako koristan igrač, pre i posle tog prvenstva nikad više nije ponovio takve partije. Zaboravlja se i izuzetan doprinos Žige Dimeca, koji iako nije imao individualni statistički učinak, nije pravio ni neke minus faze svojoj ekipi, što je nekada mnogo bitnije. Ekipa nije trpela sa njim na terenu, što automatski daje više prostora za disanje i grešku Vidmaru koji je izneo neverovatan teret. To sve deluje lako i logično sa strane, ali je vraški teško tako nešto izvesti u praksi. Sam Kokoškov je sjajno vodio ekipu u neizvesnim završnicama i koliko je to moguće za trenera držao stvari pod kontrolom u svakom trenutku. Taktička i psihološka priprema pre mečeva je takođe bila izvanredna, a kada se sve to spoji, onda dođe i sreća, jer bez malo sreće u vrhunskom sportu nema ni najvećih ostvarenja".

Posmatrajući njegove selektorske epizode u Gruziji i Sloveniji, kao i kratak samostalni rad u Finiks Sansima, koji je trenerski rukopis Igora Kokoškova?

"Na ovo pitanje sam verovatno već odgovorio, ali rekao bih da je to izuzetna posvećenost detaljima, inovativno razmišljanje u metodici razvoja igrača, balansiran pristup napadu i odbrani i prečesto potcenjena i prenebregnuta osobina kod trenera, ljudska intelektualna, psihološka i sociološka širina da razume individualne potrebe i različitosti igrača koje trenira, kao i sredine u kojoj radi".

Izvor: Matic Klansek Velej/© MN press, all rights reserved

S obzirom na sve navedeno, šta u široj slici donosi dolazak takvog stručnjaka na klupu "orlova"?

"Suštinski, mislim da donosi vrhunski trenerski kvalitet, komunikaciju sa NBA igračima, novu energiju i da je apsolutno pravi čovek na pravom mestu. Žao mi je što Saša Đorđević nije završio olimpijski ciklus, ali kada već nije došlo do nastavka saradnje, ne pada mi na pamet nijedan drugi trener koji bi bio bolje rešenje od Igora Kokoškova".

Naravno, priča o onome što dolazi teško je raskidiva sa onim što je bilo do sada. A bilo je "ekstra", kako je rekao selektor Đorđević, koji je postavio našu reprezentaciju veoma visoko - na sve podijume.

"Ono što moram da naglasim jeste da se nadam da Igora Kokoškova naša javnost, kako narodna, tako i medijska neće progutati jer je to prevrtljiv posao i oni koji te danas veličaju, prvi će sutra sve to pohvalno što pišu da preokrenu u negativno. Ne sviđa mi se način na koji je došlo do rastanka sa prethodnim selektorom i opšti nezasluženi sentiment prema njegovom vođenju ekipe u Kini i pre toga. Prelako se odričemo kvalitetnih ljudi i njihovih vrhunskih rezultata. Zaboravili su se rezultati koje je Saša ostvario polazeći iz mnogo gore početne pozicije".

"Ako sve bude krenulo dobro od početka, neće biti problema za Igora, ali ukoliko bude inicijalnih problema, svi će se lako okrenuti protiv njega, a to ne smemo da dozvolimo da se desi. Igor Kokoškov je pravi čovek na pravom mestu i treba ga istrpeti i ako rezultati na početku ne budu onakvi kakve javnost (ne)realno očekuje jer Srbija sa njim u kontinuitetu na mestu selektora u narednim godinama može samo da dobije, u svakom smislu", dodao je Vujaković u analizi za MONDO.