Košarka

Šampion Evrope na ovo nije navikao - TREĆI poraz, a lider sve dalje

Izvor mondo.rs

Deklasirali su Barselonu u Barseloni, ali su ponovo kiksnuli u domaćem prvenstvu.

Izvor: MN Press

Iako je tek počeo decembar, CSKA već značajno zaostaje za liderom VTB lige - Himkijem.

Ekipa Dimitrisa Itudisa izgubila je treći put u devet kola regionalne lige i dopustila da joj prvoplasirani tim iz Podmoskovlja odmakne u ranoj fazi sezone: Uniks - CSKA 94:86 (16:23, 20:18, 26:23, 32:22)

Nekoliko dana nakon što su u Barseloni impresivno savladali Katalonce u evroligaškom derbiju, Moskovljani su u Kazanju izgubili 17 lopti i bili bez rešenja za odličnu igru raspucanog Erika Mekaluma (31).

Bivši šuter Galatasaraja i Efesa dao je 30 poena i ubacio čak šest trojki (iz samo osam šuteva) i u tandemu sa krilnim centrom Rejmarom Morganom (26 poena) bio najbolji igrač ekipe Dimitriosa Priftisa.

Uninks, ovosezonski učesnik Evrokupa, ostvario je ovom pobedom skor 5-4 u VTB ligi. Sa druge strane, CSKA će morati da mnogo ozbiljnije pristupa mečevima u VTB ligi s obzirom na to da je ovo bio treći poraz osmostrukog uzastopnog šampiona VTB lige. Prethodna dva doživeo je u duelima protiv Zenita i Jeniseja.

CSKA samo jednom nije bio prvak

Od pokretanja VTB lige, 2008. godine, CSKA nije bio šampion samo u sezoni 2010/11, kada ga je u finalu savladao Himki. Da li će istorija biti ponovljena ove sezone?

U Itudisovom timu u ponedeljak uveče najefikasniji su bili Majk Džejms sa 19 poena (i bledih 4/13 iz igre), Kamos Strelnijeks, Johanes Vojtman (po 12) i Andrej Voroncevič sa 11 poena.

Aktuelni lider, Himki, trenutno je prvi sa devet trijumfa u isto toliko utakmica.

Naravno, eventualni titule ne bi imao teže posledice po CSKA jer ima višegodišnju evroligašku licencu, ali to ne važi za Himki i ostale timove koji žele u elitu.

S obzirom na odluku rukovodstva Evrolige da pre nekoliko meseci oduzme mesto u Evroligi svim nacionalnim ligama, predstavnici VTB lige brzo su razjasnili da će prolaznost iz tog takmičenja u najjače ostati ista.

"Imamo načelni dogovor da pobednik lige (ili finalista u slučaju da CSKA postane šampion) dobije 'vajld-kard' pozivnicu za sledeću sezonu. Novi sistem licenciranja neće se ticati takmičenja na nivou kao što je naše", rekao je tada generalni direktor VTB lige Ilona Kortsin.