Košarka

Umeće ili sebičnost? Klinac od 13 godina ubacio 78 poena!

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Podvig dečaka iz Argentine vrlo brzo našao se u medijima širom sveta.

Košarkaški klub Penjarol iz Mar Del Plate može se pohvaliti da su njegov dres nosili čuveni argentinski košarkaši Andres Noćioni i Fakundo Kampaco, a ovih dana još jednim imenom.

Penjarol se našao na naslovnicama argentinskih, a potom i brojnih medija širom sveta, poput "Marke", a sve zbog Fransiska Zustoviča, dečaka od 13 godina.

Ne, ovaj klinac nije debitovao za seniorski tim, ali je napravio neverovatan podvig jer je postigao 78 poena na utakmici U-13 selekcija Penjarola i  Bolivara.

I to za samo 20 minuta!

Naime, prema pravilima u Argentini u takmičenjima omladinskih selekcija, igrač može da provede na terenu maksimalno 20 minuta, pa je Zustovič igrao prvu i poslednju četvrtinu.

U prvoj deonici postigao je 27 od 28 poena svoje ekipe, a onda u poslednjoj četvrtini dodao još 51 poen.

Trinaestogodišnji dečak imao je šut iz igre 30/38, pogodio je 17 od 26 slobodnih bacanja i upisao 15 skokova, ali ni to nije bilo dovoljno za pobedu njegovog tima. Bolivar je slavio rezultatom 113:112.

Zustovič je tako nastavio sjajan niz jer je na prethodna dva meča postigao 54, odnosno 55 poena, međutim, neće svi biti oduševljeni njegovim rekordima i partijama.

Klinac ubacio 78 poena Penarol - Bolivar Argentina U13
Izvor: YouTube

Naime, košarka je timski sport, a kada je on na terenu tim praktično ne postoji, bar ne u fazi napada.

Dok je on bio na parketu njegovi saigrači jedva su dva puta šutnuli na koš.

O saradnji sa ekipom dovoljno govori i činjenica da je na poslednje tri utakmice postigao 187 poena, a istovremeno upisao samo JEDNU asistenciju.