Košarka

Zvezda i Šakota - navikavanje u toku: "Novi setovi, ritam i uočene greške"

Autor Mladen Šolak

Posle 10 dana saradnje, crveno-beli su uočili nekoliko novina koje je uveo novi trener.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Posle 10 dana zajedničkog rada, dve pobede (Mornar, Valensija) i poraz (Cedevita Olimpija), Crvena zvezda odlazi na prvo gostovanje pod vođstvom Dragana Šakote.

Crveno-beli će u četvrtak od 20.45 igrati u čuvenom "Mediolanum Forumu" u Milanu, a naspram sebe imaće Armani, jednu od četiri najuspešnije ekipe Evrolige u dosadašnjih 11 kola.

Zvezda dočekuje taj meč posle deset dana rada sa Šakotom, tokom kojih je iskusni trener izbliza upoznao ekipu, kao i ona njega.

Kako je lično rekao, u ovom trenutku još postoji mnogo stvari koje mu se ne sviđaju.

Novi-stari Zvezdin trener objasnio je da u te stvari pre svega ubraja prevelike oscilacije, bolji učinak igrača "u rotacijama", aktivnije uključenje centara u igru, kao i faktore na koje ne može da utiče - vreme za trening i pripremu utakmica.

Uoči treninga pred put u Italiju, utiske o dosadašnjem radu sa Šakotom izneo je i Bili Beron, koji i dalje traži svoju konstantniju igru i učinak.

"Uvodimo nove 'setove', naš napadački ritam je mnogo bolji i svaki put kada dovedete novog trenera potrebno je vreme za navikavanje. Trener je došao prošle nedelje, navikava se on na nas, mi na njega, a mislim da će stvari koje unosi doneti dobre stvari na duže staze", izjavio je prvi šuter crveno-belih.

U prethodne dve utakmice pod vođstvom iskusnog trenera, "motor" Crvene zvezde bio je Lorenco Braun (29), ali nije imao podršku ostatka tima. Protiv Valensije je dao 19 poena, uključujući i trojku za pobedu, a u Ljubljani je ubacio 17, a da bi sve to ostvario igrao je 26 i 28 minuta, što je na njemu ostavilo vidljivi trag.

Nema dileme oko toga da je eksplozivni Amerikanac Šakotin lider, ali je isto tako jasno da i ne može sam da "vuče", bez pomoći saigrača na niskim, ali i visokim pozicijama, gde Zvezda nema nijednog igrača koji je u formi.

"Radimo na tim stvarima svaki dan. Uradili smo neke loše stvari i znamo gde smo grešili. Moramo da poboljšamo skok, da imamo više energije, moramo da budemo glasniji agresivniji i da učimo iz tih stvari", dodao je Beron.

Evo šta je Dobrić rekao o početku saradnje sa Šakotom.

Na gostovanju Armaniju, za koji neće nastupati Vladimir Micov, Zvezda će igrati za iznenađenje, još jedan "brejk" i za treću evroligašku pobedu u nizu, koja bi je postavila u sredinu tabele.

Na parketu "Foruma", gde su crveno-beli ostvarili dve pobede u prethodna dva gostovanja, Šakotin tim dočekaće čuveni italijanski stručnjak Etore Mesina, koji je lepim rečima govorio o Zvezdinom treneru u najavi meča.

"Zvezda izlazi iz perioda promene trenera, u kojem je došao jedan od najharizmatičnijih trenera u čitavoj evropskoj košarci, Dragan Šakota. Igraće disciplinovano i biće veoma intenzivni u fizičkom smislu. U fokusu za ovu utakmicu biće nam odbrana od pikenrola i defanziva na njihovim centrima. Moraćemo da ostanemo u ritmu dok budemo zadržavali tečan napad", izjavio je Italijan, četvorostruki osvajač Evrolige.

Duel u Milanu počeće u 20.45 časova i biće još jedan test Šakotine Zvezde.