Košarka

Ko će u Kuću slavnih: Kandidati Žeravica, Kukoč, Đerđa, Kobi Brajant...

Izvor mondo.rs

Košarkaška Kuća slavnih u Springfildu objavila je listu kandidata za Klasu 2020, na kojoj se nalazi i legendarni srpski trener Ranko Žeravica

Izvor: MN Press

Tradicionalno pred kraj godine objavljuje se lista kandidata za ulazak u košarkašku Kuću slavnih. Spisak potencijalnih "stanovnika" prestižne ustanove u Springflidu u klasi 2020 poprilično je dug, a njemu se nalazi i slavni srpski trener Ranko Žeravica, koji je već nekoliko puta bio nominovan.

Uz bivšeg selektora Jugoslavije, koji je preminuo 2015. godine, na listi su i bivši reprezentativac Jugoslavije, Hrvat Toni Kukoč, i to treći put, kao i njegov zemljak koji je takođe nekada nosio plavi dres - Josip Đerđa.

Među kandidatima je i veliki broj nekadašnjih NBA zvezda poput Kobija Brajanta, Tima Dankana, Kevina Garneta, Šona Meriona, Markusa Kembija, Čonsija Bilapsa, Krisa Boša, Bena Valasa, Krisa Vebera, ali i Rika Adelmana, Rudija Tomjanovića, dok su među damama nominovane Beki Hemon, sadašnja pomoćnica Grega Popovića u ekipi San Antonija, Svin Keš i Tamika Kačings.

Imena finalista Klase 2020 biće objavljenja 14. februara tokom Ol star vikenda NBA lige u Čikagu, a novi stanovnici Kuće slavnih biće obelodanjeni u aprilu za vreme NCAA Fajnal fora u Atlanti. Zvaničan prijem biće obavljen 29. avgusta 2020. godine.

Srbija u Kući slavnih u Springfildu ima četiri stanovnika. Uz Vlada Divca, koji je primljen ove godine, je i proslavljeni reprezentativac Jugoslavije Dražen Praja Dalipagić, koji je izabran 2004. godine.

Osim njih u u Nejsmitovoj Kući slavnih u Springfildu su i profesor Aleksandar Nikolić i Bora Stanković, zbog doprinosa razvoju košarkaške igre.