Košarka

Za svaki slučaj... Na prvom spisku Grega Popovića 40 imena!

Izvor mondo.ba

Ovaj put se, ipak, ne očekuje da američki košarkaši masovno otkažu poziv selektora.

Izvor: MN Press

Košarkaši turnir u sklopu predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju biće održan od 25. jula do 4. avgusta, a trofej će braniti reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, koja je, podsetimo, pre četiri godine u finalu u Riju savladala Srbiju.

Na prethodnom Svetskom prvenstvu, održanom od 31. avgusta do 15. septembra u Kini, Amerikanci su nastupili u malo je reći oslabljenom sastavu, pa je selektor Greg Popović odlučio da, za svaki slučaj, na preliminarni spisak stavi 40 imena.

Uoči Mundobasketa na pozivu mu se zahvalilo čak 19 igrača (Entoni Dejvis, Džejms Harden, Erik Gordon, Bredli Bil, Tobajas Heris, S. Dž. Mekolum, Demijan Lilard, Kevin Lav, Andre Dramond, Montrez Herel, Bam Adebajo, Pol Milsap, Tadejus Jang, Džulijus Rendl, Kajl Lauri, Zajon Vilijamson, Marvin Begli, Pi Džej Taker i Dieron Foks), što se odrazilo i na rezultat - SAD su završile na razočaravajućem sedmom mestu.

Međutim, ove godine očekuje se druga priča.

Poznato je da NBA zvezde mnogo više zanimaju Olimpijske igre nego Svetsko prvenstvo, a iz Amerike već stižu informacije o pečktu "Operacije Tokio", koja ima samo jedan cilj - novo zlato.

Naime, direktor američke reprezentacije, Džeri Kolanđelo, u izjavi za ''Njujork tajms'' otkrio je da će se na spisku, koji će biti objavljen do kraja januara, naći 40 imena, a lista će potom u junu biti svedena na 12 košarkaša koji će početkom jula početi pripreme.

Svi se nadamo da će Amerima glavni rival za najviši plasman ponovo biti srpski reprezentativci, ali "orlovi", prvo moraju da se kroz kvalifikacioni turnir, koji će biti održan u beogradskoj "Areni", domognu plasmana na Olimpijske igre.

Turnir će biti igran od 23. do 28. juna a za jedno mesto u Tokiju boriće se šest ekipa podeljenih u dve grupe (Dominikanska Republika, Novi Zeland i Srbija u A grupi, a Portoriko, Italija i Senegal u B grupi).

Prvoplasirana i drugoplasirana selekcija iz obe grupe plasiraće se u polufinale.