Košarka

Iskreni Bajić: Naše prednosti u odnosu na Zvezdu? Pa... Nema ih!

Autori Goran Arbutina Bojan Jakovljević

Aleksandrovčani u ponedjeljak od 17 časova u Laktašima dočekuju Crvenu zvezdu, gde će tražiti iznenađenje i pokušati produžiti seriju od četiri pobjede u ABA ligi.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Posle četiri vezana trijumfa u ABA ligi, košarkaše Igokee očekuje izuzetno težak zadatak da sjajnu seriju nastave i u ponedjeljak od 17 časova, kada će u Laktašima ugostiti šampiona takmičenja Crvenu zvezdu.

Iako je pripreme za duel sa beogradskim "crveno-belim" malo poremetio poraz u domaćem prvenstvu od Bratunca (71:84), trener Dragan Bajić veruje da njegova ekipa može pružiti dobru partiju protiv velikog rivala.

"Ove pobede dale su nam komfor da mirnije uđemo u završnicu prvenstva. Posao još nije završen dok to matematički ne bude tako. Moramo biti maksimalno koncentrisani za svaku narednu utakmicu, a dolazak Zvezde svakako će biti praznik košarke za naše mesto i šire", istakao je Bajić, izrazivši nadu da će dvorana u Laktašima biti dobro popunjena.

Strateg Aleksandrovčana pohvalno je govorio o narednom rivalu, koji možda nije u očekivanoj formi (šest poraza na 16 mečeva), ali je i dalje u igri za najviši plasman.

"Suvišno je komentarisati protivnika. S moje tačke gledišta, Zvezda nikada nije imala bolji tim. Propuste koje su pravili do sada u ABA ligi, sigurno će pokušati da isprave, kako bi došli do cilja, plasirali se u plej-of, na kraju i osvojili takmičenje. Sa timom kojim raspolažu, mogu da veruju u to", poručio je Bajić.

Trener Igokee svjestan je da su Beograđani apsolutni favoriti, ali je poručio da će njegov tim vrebati svaku šansu da dođe do iznenađenja.

"Igraju raznovrsno, dobro su popunjeni izuzetno kvalitetnim igračima na svim pozicijama i sigurno nam neće biti lako. Pokušaćemo da se spremimo maksimalno za taj meč i ako nam se ukaže promil šanse da pobedimo, vjerujem da ćemo to znati iskoristiti", naglasio je.

"Zvezda ovdje ima mnogo pristalica, ali nadam se da će i naša publika koja nas prati nama biti velika podrška."

Možda i najveću opasnost po tim Igokee predstavljaće Lorenzo Braun.

"Radi se o veoma kvalitetnom igraču, koji nosi tim, ne samo u ABA ligi, nego igra velike mečeve i u Evroligi. Međutim, Zvezdu ne možemo gledati samo kroz njega. Ima tu još dobrih igrača. Kada bih gledao neku prednost svoje ekipe u odnosu na Zvezdu, ne vidim je ni na jednoj poziciji. Onda znate kako je treneru teško da spremi ekipu za takav meč", iskren je Bajić.

Igokea je u prvom delu sezone u Beogradu, u 6. kolu, doživela izuzetno ubedljiv poraz. "Crveno-beli" slavili su tada 103:61, te Aleksandrovčanima nanijeli pravu rezultatsku katastrofu.

Sada će Bajićev tim pokušati da popravi utisak iz tog meča, ali to neće biti lako, s obzirom na brojne probleme sa igračkim kadrom.

"Taj poraz u Beogradu sigurno nam nije dobro došao, ali nas je osvestio za nastavak sezone. Sada imamo motiva da se pred našom publikom pokažemo u što boljem svjetlu. Problem nam predstavljaju povrede i bolest igrača, a to me počinje strašno nervirati. U Zadru smo bili bez izuzetno bitnog igrača Rašada Vona, zatim je Sava Lešić bio ’prikovan’ za krevet, a od juče i Đorđe Gagić ima problema sa temperaturom. To su jedini centri koje trenutno imamo. Ne kukam, ali kažem da nije prijatna situacija", rekao je Bajić.

BRATUNAC

Zgusnut raspored pravi dodatni problem "igosima", što su na najbolji način iskoristili već pomenuti Bratunčani i nanijeli rivalu drugi poraz u bh. šampionatu. "Utakmica u Zadru mnogo nam je značila, ali je bilo prisutno i fizičko i emotivno pražnjenje. Bilo je veselo posle utakmice, igrači su dobili slobodan dan i po, što je negativno uticalo na njih u Bratuncu. Nisam imao vremena da ekipu vratim u normalu, ali nekada i porazi bolje dođu od pobeda. U pobjedama možda neke stvari ne vidiš, a iz poraza često izvučeš dobre stvari", kazao je trener Igokee.

I nakon duela sa Zvezdom, nastavlja se taj ritam po dve utakmice sedmično. Sledi duel sa Leotarom u Trebinju u prvenstvu BiH, nakon čega će ekspedicija produžiti za Podgoricu, na megdan Budućnosti.

"Nećemo se predavati protiv Zvezde i Budućnosti, ali realnost je da našu šansu tražimo posle te dve utakmice. Iz preostala četiri kola trebamo izvući maksimum, kako bismo obezbedili opstanak u ABA ligi, što bi bila velika stvar", zaključio je Bajić.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Milan Vulić početkom 2020. godine pojačao je redove Aleksandrovčana. Košarkaš koji je stigao iz Novog Pazara odlično se uklopio u ekipu.

"Dolazi nam veliki protivnik, evroligaška ekipa sa strašno dobrim rosterom, popunjenim na svim pozicijama. Ali, mislim da se i mi tu pitamo. Slavili smo u četiri vezane utakmice, pokazali smo svima da možemo i da znamo da igramo dobru košarku. Prethodne mečeve dobili smo jer smo se dobro pripremili, kako treningom, tako i skautingom, našim radom, tako da ćemo se i za Zvezdu tako pripremati. Neka pobedi bolji", poručio je Vulić, naglasivši da je odlično prihvaćen u novoj ekipi, "kao da je tu od početka sezone".

"Odlično sam primljen, kako od strane saigrača, tako i od stručnog štaba, tako da perioda adaptacije na novu sredinu skoro da nije ni bilo. Odmah sam dobio slobodu da igram košarku od samog starta, tako da nikakvih problema nije bilo."

Uoči duela sa Zvezdom, Igokea zauzima osmu poziciju na Jadranu, sa skorom 6-10, koji ima i Krka. S druge strane, beogradski tim dijeli treću poziciju sa Cedevita Olimpijom (10-6).