Košarka

Nigeriju na OI u Tokiju predvodi najbolji NBA trener 2009. godine

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Nigerija je angažovala proverenog stručnjaka sa bogatim iskustvom iz najjače lige sveta

Košarkaški savez Nigerije obelodanio je ko će biti selektor nacionalnog tima na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju, koje se održavaju od 25. jula do 9. avgusta.

Reprezentaciju će predvoditi Majk Braun, trener u stručnom štabu Golden Stejt Voriorsa, ali i nekadašnji pomoćni trener Vašington Vizardsa, San Antonio Sparsa i Indijana Pejsersa, kao i glavni trener Klivlend Kavalirsa i Los Anđeles Lejkersa.

Nigerija je plasman na najveću svetsku sportsku smotru izborila preko Mundobasketa u Kini, pa je već polako počela da se priprema za ono što je očekuje u poslednjim danima jula i prvim danima avgusta.

Nacionalni tim ove zemlje će po treći put u nizu učestvovati na olimpijskom košarkaškom takmičenju, a u Braunu javnost vidi osobu koja bi možda mogla da napravi i određeni rezultatski iskorak, s obzirom na to da su na prethodna dva turnira, u Londonu i Rio de Žaneiru, igrači Nigerije zauzeli deseto, odnosno 11. mesto.

Majk Braun je rođen 5. marta 1970. godine, a trenerskim poslom ''preko bare'' počeo je da se bavi u Vašington Vizardsima.

Rad u tom klubu, od 1997. do 1999. godine, preporučio ga je Gregu Popoviču, koji ga je priključio stručnom štabu San Antonija, sa kojim je osvojio šampionski prsten 2003. godine.

Iste godine se preselio u Indijanu, gdje je u tandemu sa glavnim trenerom Rikom Karlajlom vodio ekipu do finala Istočne konferencije.

Samostalno je radio u Klivlend Kavalirsima (u dva navrata) i Los Anđeles Lejkersima, a predvodeći Klivlend u sezoni 2008/2009. ostvario je rekord franšize po pitanju pobeda i  poraza (66-16), što ga je odvelo do priznanja za trenera godine.

Deo trenerskog tima Voriorsa je od 2016. godine, i za to vreme dva puta dolazio je do NBA prstena.