Košarka

Hjustonovi "malci" nadmudrili dugajlije iz Lejkersa

Izvor mondo.rs

Rokitsi sa daleko nižom postavom pobedili lidera Zapada na gostovanju u Los Anđelesu. Milvoki, predvođen Janisom (36 poena, 20 skokova), srušio Filu

Hjuston je pobedio Lejkerse na gostovanju u Stejpls centru (121:111) u meču o kojem će se još dugo pričati.

Naime, "mali" su pobedili "velike", kako bi se narodski reklo, odnosno znatno niži sastav Rokitsa uspeo je da nadmudri domaćine, koji u svojim redovima imaju ozbiljne dugajlije.

Hjuston je započeo meč sa petorkom u kojoj nijedan igrač nije imao preko dva metra, uključujući Pi Džej Takera na mestu centra sa 196 centimetra visine.

Iako su naspram sebe imali jedan od najviših timova lige, uspeli su da pronađu način da im se uspešno suprotstave.

Naime, Lejkersi su u startnoj petorci imali trojicu igrača preko dva metra (Entoni Dejvis 208 cm, Lebron Džejms 206 cm, Džaval Mekgi 213 cm), uz Denija Grina, visokog 198 centimetara i najnižeg Ejveri Bredlija od "samo" 188 cm, ali tu prednost u visini nisu dobro iskoristili.

Hjuston je osim problema sa visinom brzo ušao u problem sa ličnim greškama Takera na centarskoj poziciji, pa je njegovo mesto zauzeo Robert Kovington. On ima respektabilnih 205 centimetara, pa je mogao da odgovori igračima Lejkersa pod košem, ali je začkoljica bila u tome što mu je to bio prvi meč nakon što je u razmeni u kojoj su i Klint Kapela i Nene otišli, stigao među Rokitse. Ipak, veoma dobro se snašao, pošto je meč završio sa 14 poena (šut za tri 4/7), uz osam skokova, četiri asistencije, kao i po dve blokade i ukradene lopte.

Rasel Vestbruk "potegao" je iz sve snage i to se vrlo isplatilo gostima. Postigao je 41 poen, uz osam skokova i pet asistencija i omogućio Hjustonu da upiše 33. pobedu u sezoni.

Lejkers - Hjuston
Izvor: Youtube/MLG Highlights

Kod Lejkersa, koji sada imaju skor 38-12, i dalje su vodeći tim Zapadne konferencije, Entoni Dejvis upisao je 32 poena, uz 12 skokova, dok je Lebron Džejms završio duel sa 18 poena i 15 asistencija.

Milvoki je u derbiju Istoka savladao Filadelfiju rezultatom 112:101, a najzaslužniji za taj trijumf Baksa bio je Janis Adetokunbo. Grk, koji će uz Lebrona Džejmsa predvoditi jedan od timova na Ol staru, ubacio je 36 poena i notirao 20 skokova, uz šest asistencija.

Kod File Tobajas Heris je upisao 25 poena, Džoel Embid (19 poena, 11 skokova) i Ben Simons (11 poena, 14 skokova), ostvarili su "dabl-dabl" učinak, ali i to nije bilo dovoljno da se izbegne poraz, 21. ove sezone uz 31 pobedu.

Milvoki sada ima skor 44-7 i najbolji je tim u ligi.

Top 5
Izvor: Youtube/NBA

REZULTATI
Njujork - Orlando 105:103
Čikago - Nju Orleans 119:125
Milvoki - Filadelfija 112:101
Portland - San Antonio 125:117
LA Lejkers - Hjuston 111:121