Košarka

BRAAAVO: Košarkašice idu na Olimpijske igre!!!

Izvor mondo.rs

Naša reprezentacija će braniti medalju iz Rija, a što ne bi napali i bolji rezultat od bronze? Devojke, srećno!

Izvor: MN Press

Broj sportista i sportistkinja koji će predstavljati u Tokiju 2020. godine povećao se na 62!

Najnoviji putnici su košarkašice Srbije koje su pobedom nad Nigerijom na kvalifikacionom turniru u Beogradu praktično obezbedile plasman na Olimpijske igre, drugi uzastopni, s tim da u teoriji još moramo da sačekamo da Amerikanke slave protiv Mozambika.

Odnosno, konačna potvrda će uslediti u nedelju (17.00) posle našeg meča protiv Mozambika koji ne smemo da izgubimo ogromnom razlikom, ali kako igraju "orlice" - zaista nema straha.

SRBIJA - NIGERIJA 70:64 (21:22, 22:12, 16:12, 11:18)

Srpske košarkašice su samo na početku meča protiv Nigerije odigrala bojažljivo, dok su Afrikanke imale odličan procenat šuta, međutim kada su se "oslobodile" - lako smo došli do dvocifrene prednosti koju smo samo u poslednjoj četvrtini stavili "na kocku".

Naša reprezentacija bila je bez poena četiri i po minuta, Nigerija je stigla na šest poena razlike, ali "hladan tuš" isporučila je Sonja Vasić trojkom u poslednjoj sekundi napada.

Izvor: MN Press

Dugo smo čekali da naše košarkašice stignu na OI. Jugoslovenke su istorijskim pogotkom Anđelije Arbutine protiv Australije izborile finale Igara u Seulu 1988, u kojem su kasnije poražene od SAD. Nakon Južne Koreje usledile su decenije posta. Nije nas bilo sve do 2016. Osvojenim zlatom na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2015. (prvim za Srbiju i žensku košarku na ovim prostorima uopšte), "orlice" su izborile pravo igranja na LOI u Riju.I nisu se obrukale…U borbi za bronzu, Srpkinje su nadigrale Francusku i tako za godinu dana napravile još jedan istorijski podvig.

Videli smo još jedan "trzaj" afričke selekcije, ali nedovoljan za preokret.

Upravo je Vasić, eks Petrović, predvodila našu ekipu sa 21 poenom i sedam skokova, dok je još jednom maestralna bila Jelena Bruks sa 17 poena uz četiri skoka i pet asistencija. Dvocifrena je bila i Ana Dabović sa 11 poena.

Kod Nigerije su prednjačile Ezine Kalu sa 20 poena i Promis Amukamara sa 15, međutim to nije bilo dovoljno za pobedu. Uprkos porazu i Nigerijke će najverovatnije na Olimpijske igre.

Razlog za to je što je FIBA odlučila da i reprezentacije koje su već izborile plasman na OI - svejedno učestvuju na kvalifikacionom turniru (!?) - tako da paradoksalno iz naše grupe dalje prolaze dve selekcije uz već plasirane Amerikanke.

Mnogo "tesnija" borba biće u muškim kvalifikacijama za Tokio 2020, a nadamo se da će podjednako uspešni biti i naši košarkaši.

Podsetimo, muški kvalifikacioni turnir u Beogradu igra se od 26. do 29. juna. Ovo su naši rivali!

Izvor: MN Press



IZ MINUTA U MINUT:

- ČETVRTA ČETVRTINA -

40' [70:64] - KRAAAAJ! Pobeda Srbije!

40' [66:62] -
Prišle su Nigerijke na četiri, promašila je Bruks pobedu, a onda ukradena lopta Nevene Jovanović.

38' [66:60] -
Mnogo bolja Nigerija u ovoj deonici, naše košarkašice bez rešenja u napadu, tako da su ponovo prišli na šest razlike. Novi tajm-aut Maljković.

35' [62:53] - Sonjaaaa! U poslednjoj sekundi napada za tri, hladan tuš!

34' [59:53] -
Pad traje, Nigerija na 9:0, naše bez koša tri i po minuta. Maljković zove tajm-aut...

33' [59:51] -
Loše otvaranje ove deonice, Nigerija je napravila 7:0. Opustili smo se!

- TREĆA ČETVRTINA -

30' [59:44] -
Kad je teško - Sonja! Imali smo dve promašene drojke, a onda je Nikolina Milić lepo odigrala u reketu, pa izbacila "napolje" za našu najbolju košarkašicu.

27' [57:40] -
Sooooonjaaa! Trojka! Moraju Nigerijke na tajm-aut.

25' [53:40] -
Bude se Nigerijke, ali ne dozvoljavamo im da se približe. Sada je do poena došla i Krajišnik, da bi potom odigrala i dobru odbranu na drugoj strani. I dalje imamo laganih 13 poena razlike.

22' [47:34] -
Fenomenalna je Jelena Bruks! Već ima 15 poena, a Srbija ima najveću razliku u dosadašnjem delu meča, velikih +13!

- DRUGA ČETVRTINA -

20' [43:34] -
Poluvreme! Mnogo bolja deonca za nas koju smo dobili 21:12 uz nove poene Vasić i Dabović, međutim morala je i Nigerija nešto da pogodi. Trojka iz ugla kao opomena da zaigramo i bolju odbranu u nastavku.

Izvor: MN Press


19' [39:31] -
"Old skul" košarka Jelene Bruks je velika enigma za Nigerijke!

17' [35:29] -
Manju krizu naše reprezentacije, gde smo odigrali nekoliko neorganizovanih napada i zbog toga je došlo do promene na "pleju", završava sjajna Sonja Vasić koja je iskoristila "mismeč". Nigerijke kao da su izgubile snagu u ovoj deonici.

13' [31:26] -
Još jedna trojka za Srbiju, sada Jelena Bruks. Imamo 2/2 u ovoj deonici, pa onda i Sonja Vasić divno protrčava...

11' [24:22] -
Prvo vođstvo! Sjajan pas za Sašu Čađo koja još jednom pokazuje da je sjajan šuter za tri poena... Idealan početak druge deonice.

- PRVA ČETVRTINA -

10' [21:22] -
Kraj prve četvrtine u kojoj su Nigerijke pravile veliki problem "orlicama" u reketu, ali se naša repretezentacija za sada odlično drži.

8' [17:19] -
Sjajan potez Ane Dabović, pa Jelene Bruks, pogodak iz trka!

6' [11:15] -
Nigerijke i dalje drže ogroman procenat šuta, ali ne zaostajemo mnogo.

3' [8:9]
- Solidan početak meča, Ana Dabović i Sonja Vasić postižu poene sa distance, ali nažalost našoj najboljoj košarkašici priznata je samo "dvojka". Nigerijke igraju dobar presing za sada...

- Glasajte u našoj anketi!

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt