Košarka

Amerikanci dobijaju srpske pasoše, da li će igrati kod Kokoškova?

Autor Mladen Šolak

Selektor govorio i o pozivanju inostranih igrača u reprezentaciju.

Izvor: MN Press

Igor Kokoškov ostvario je 2017. godine sa reprezentacijom Slovenije najveći uspeh u njenoj istoriji, jer je osvojio Eurobasket.

Tog leta, u njegovoj ekipi igrao je američki krilni centar Entoni Rendolf, koji se potom povukao iz nacionalnog tima, posle čega su Slovenci doveli novog "Amera".

U međuvremenu, Kokoškov je nasledio Aleksandra Sašu Đorđevića na mestu selektora Srbije, a na današnjoj promociji u hotelu "Kraun Plaza" bio je upitan da li će među "orlove" da poziva američke igrače sa domaćim dokumentima.

Poslednjih godina njihov broj je sve veći, jer su srpski pasoš dobili poslednji Kevin Panter, pre njega Markus Pejdž, kao i Dilan Enis, Čarls Dženkins i Demarkus Nelson, ali to neće uticati na tradiciju prema kojoj naš tim jedini na prostoru bivše Jugoslavije (i šire) ne naturalizuje igrače zbog svojih nacionalnih selekcija.

Tako je bilo kod svih selektora Srbije, tako će ostati i za vreme mandata Igora Kokoškova.

"U Sloveniji smo naturalizovali Rendolfa. Tamošnji Savez je poslovao prema pravilu koje propisuje FIBA. Ti propisi postoje, oni su to iskoristili. Naše pravo kao federacije je da postavimo svoje pravilo i na tu temu nije postojala ni diskusija u Savezu, ni među nama. Bez obzira na mogućnost da Amerikanci igraju za nacionalnu selekciju Srbije, jedini momci na spisku su momci rođeni u našoj zemlji", izjavio je selektor nakon što je prvi put okupio ekipu u Beogradu, uoči kvalifikacionih utakmica protiv Finske (četvrtak) i Gruzije (nedelja).

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt



Pogledajte kako je danas bilo u Kraun Plazi.