Košarka

Uručio je "otac košarke" lično: Prodaje se PRVA medalja sa OI ikad!

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Čast da primi istorijsku medalju te 1936. godine pripala je kapitenu SAD Bilu Vitliju

Izvor: Central Press/Hulton Archive

Bila je 1936. godina kad su prvi put, na Olimpijskim igrama, podeljene medalje za košarkaške poduhvate.

Dogodilo se to u Berlinu, gde su do pobedničkog postolja stigli košarkaši reprezentacije SAD, koji su do trijumfa na najvećoj planetarnoj smotri, na putu do zlatnog odličja, uručenog iz ruku ''oca košarke'' Džejmsa Nejsmita, došli pobedama nad Filipinima (56:23), Meksikom (25:10) i Kanadom (19:8).

Kapiten ekipe bio je Bil Vitli, kojem je pripala čast da oko vrati stavi prvu medalju koju je primio neki košarkaš u istoriji tog sporta. Osam i po decenija kasnije, njegov zet, danas 78-godišnjak, Bil Denis, odlučio je da zlatno odličje svog tasta stavi - na aukciju.

''Odlazak na Olimpijadu, osvajanje turnira i činjenica da je bio prva osoba ikad kojoj je uručena medalja u košarci za njega je bila velika čast. Nikad nije znao da opiše taj osećaj primanja medalje'', rekao je Denis o Viltliju u razgovoru za AP.

Mečevi su igrani na otvorenom, a posebno je interesantna priča o finalu...

''Bilo je veliko nevreme, padala je jaka kiša, a na terenu su se stvorile bare. Moj tast je govorio: 'Uzmeš prokletu loptu, kreneš u dribling, a ona ne odskače... Svuda prljavština, bare, voda... Bilo je teško trčati, uslovi za igru bili su očajni.''

Bil Denis je oženio Vitlijevu kćerku Suzan 1968. godine. Pet godina kasnije, kuća njegovog tasta je opljačkana, ali su lopovi ''zaboravili'' na zlatnu medalju sa Olimpijskih igara 1936, koja je imala posebno mesto.

Nakon toga, Vitli je dobio preporuku svojih prijatelja da medalju preda u ''Kuću slavnih''. Tako je i učinio i tu je i bila sve do njegove smrti 1992. godine, kada je, američki ''drim tim'' pokorio Barselonu.

Nakon Vitlijeve smrti, medalja je zajedno sa još nekoliko vrednih predmeta vraćena porodici, a Denis je odlučio da 84 godine od tog poduhvata ovo odličje ponudi na licitaciju.

''Ako ikad odlučiš da prodaš medalju, jednostavno to uradi. Svako će ceniti da je ima. Ja sam te 1973. godine osetio da je vreme da medalja krene dalje'', podsetio je Bil Denis na reči svog slavnog tasta.

Denis procenjuje da bi medalja na aukciji mogla da dostigne vrednost veću od 60.000 dolara.

Primera radi, zlatna medalja Vitlijevog saigrača Karla Šaja prodata je 2015. godine za 66 hiljada dolara.