Košarka

Još jedan NBA trener na seminaru u Beogradu

Izvor mondo.rs

Jedan od najprestižnijih seminara za košarkaške trenere u svetu, pod nazivom Beogradska košarkaška Klinika, i ove godine opravdaće taj epitet. U Beograd dolazi strateg Finiksa Monti Vilijams.

U svom 19. izdanju, koje je u dvorani "Aleksandar Nikolić" zakazano za 27. i 28. jun, Klinika će ponovo okupiti eminentne predavače, vrhunske trenere po čemu je postala prepoznatljiva i stekla visok ugled.

U prilog tome svedoči podatak da će i ove godine među predavačima biti trener iz NBA lige. Reč je o Montiju Vilijamsu, strategu Feniks Sansa, koji je svojevrmeno vodio ekipu Nju Orleansa i bio asistent selektoru reprezentacije SAD Majku Kšiževskom na Svetskom prvenstvu Španiji i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru gde su Amerikanci osvojili zlatne medalje.

Posle Grega Popovića, Dona Nelsona, Majka Dantonija, Lerija Brauna, Stena Van Gandija, Dela Herisa i Džima O`Brajana, Monti Vilijams biće osmi trener iz najjače košarke lige sveta koji će držati predavanje na "Klinici":

"Trener Feniks Sansa Monti Vilijams je prvi koji je potvrdio učešće, a sa ponosom mogu da najavim da će i ostali predavači na 'Klinici' biti vrhunski evropski i domaći košarkaški stručnjaci. Klinika će se održati u vreme odigravanja kvalifikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre kome će Beograd biti domaćin, pa nema sumnje da će interesovanje biti ogromno", kaže za MONDO generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije i prvi operativac u organizaciji "Klinike" Strahinja Vasiljević.

On ističe da je osnovni zadatak Udruženja košarkaških trenera Srbije podizanje nivoa stručnog usavršavanja. Od 2001. godine više od 75 trenera održalo je predavanja na "Klinici" i ta lista sa imenima je zaista impozantna. Iz godine u godinu se trudimo da održimo visoke standarde koje smo postavili i zato ne čudi da su u prethodnih 19 godina na predavanjima na Beogradskoj košarkaškoj klinici prisustvovali treneri iz čak 50 zemalja, naglašava Vasiljević.

Uporedo sa organizacijom Klinike, UKTS se priprema za još jedan seminar - "Trenerske dane":

"To je seminar koji je namenjen trenerima mlađih kategorija, održava se još od 1991. godine i predavanjima obrađuje teme iz individualne tehnike i taktike i obuke igrača. Planirano je da se održi početkom maja, a sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će tom prilikom svim trenerima biti podeljena izuzetno vredna stručna literatura, knjiga pod nazivom 'Vežbe osnovnih elemenata tehnike'. I za učesnike 'Klinike' biće pripremljena stručna literatura koja će takođe biti besplatno podeljena, a upravo je izdavaštvo ne samo knjiga već i časopisa još jedan od segmenata po čemu je naše Udruženje prepoznatljivo", konstatovao je Vasiljević.

Udruženje košarkaških trenera Srbije osnovano je 1972. Idejni tvorac i prvi predsednik Udruženja bio je Slobodan Piva Ivković, i od tada je počela planska i kvalitetna edukacijom naših košarkaših trenera.