Košarka

Crvenu zvezdu od potpisa Dražena Petrovića delilo je samo PET SEKUNDI!

Izvor mondo.rs

Da Mihovil Nakić nije dao koš, jedno poglavlje jugoslovenske košarke bilo bi potpuno drugačije.

Dražen Petrović u Crvenoj zvezdi!

Samo pet sekundi delilo je jugoslovenske novinare od takvog naslova 1984. godine.

Ipak, koš krilnog centra Cibone, Mihovila Nakića, u finišu "majstorice" finala za državnog prvaka doprineo je tome da se umesto imena beogradskog, u novinama nađe zagrebački klub.

cibona zvezda
Izvor: YouTube/Baloncestoyugoslavo

O čemu se radi, ispričala je u intervjuu za Kurir Biserka Petrović, majka jednog od najboljih košarkaša svih vremena sa ovih prostora.

"To je istina. On je imao čvrstu nameru da igra tadašnjem Kupu šampiona, najjačem evropskom takmičenju. Da je te godine Zvezda osvojila titulu, on bi otišao tamo, da je Partizan bio prvi, igrao bi u Partizanu. Samo je hteo da ode korak dalje. Dražen je svoj put bio zacrtao, kao da je osećao da će njegovo vreme na zemlji biti kratko. I nikad nije tražio naše mišljenje ili bratovljevo. Saslušao bi nas, ali je odluke donosio sam", objasnila je gospođa Petrović.

Mladi Šibenčanin je odmah po dolasku u Cibonu doneo klubu dve titule evropskog prvaka, a 1988. je prešao u Real Madrid. Godinu dana kasnije otisnuo se "preko bare", u NBA ligu i Portland, a zatim je igrao za Nju Džersi Netse.

Nažalost, 7. juna 1993. u Nemačkoj se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo 28-godišnji košarkaš. Jedan od najvećih ikada.