Košarka

Istorija u NBA: Centar dao DEVET trojki na meču!

Autor Milutin Vujičić

Revolucija je odavno počela, ali nismo očekivali da će baš ovakve brojke beležiti "petice".

Arona Bejnsa sećate se sigurno iz polufinala Olimpijskih igara iz Rija, kada je bio nemoćan protiv srpskih centara, ali četiri godine kasnije izuzetno je unapredio igru i ima fantastičnu sezonu...

Beleži sjajne partije u dresu Finiksa, a prethodne noći, u pobedi nad Portlandom od 127:117, stigao je do čak 37 poena i 16 skokova, ali je još impresivnije način na koji je ovaj "teškaš" došao do takvog učinka.

Naime, Bejns je došao do rekorda karijere beležeći čak DEVET trojki, i to iz 14 pokušaja, što je statistika kakva se može videti kod nekog beka ili krila - mnogo ređe "petice".

Australijski košarkaš prvi je centar u istoriji NBA lige koji je na jednom meču postigao devet trojki, a samo će ohrabriti ostale igrače sa pozicije "pet" da šutiraju kada god su slobodni. Takva revolucija u košarci počela je pre nekoliko godina, pa više nije tako neuobičajeno videti da centar, čiji je osnovni zadatak igra u reketu, odlazi da šutira trojke.



Bejns je ove sezone, uključujući i meč sa Portlandom, postigao 54 trojke, što je već više nego duplo nego u svim prethodnim sezonama zajedno.

Najviše trojki u NBA ove sezone dao je Džejms Harden (261), ali vredi spomenuti da su centri Džeren Džekson (Memfis, 135), Karl Entoni-Tauns (Minesota, 114), Maksi Kleber (Dalas, 102), Al Horford (Filadelfija, 83), Bruk Lopez (Milvoki, 83), Nikola Vučević (Orlando, 81) - i te kako impreisonirali.

O ovom fenomenu bilo je reči i u poslednjem "Šesta lična" podkastu sa Ivanom Bogunovićem.

Šesta lična Bogun
Izvor: YouTube/MONDO portal

Tagovi

nba