POSLEDNJA VEST IZ SAD

Ozbiljno je: NBA komesar najavio DUGU pauzu, šta će uraditi naši igrači?

Autor Nikola Janković Izvor mondo.rs

Od završetka Drugog svetskog rata, dva puta se dogodilo da sezona bude suspendovana, oba puta zbog štrajka igrača, koji su tražili drugačiju raspodelu novca i oba puta je takmičenje održano u skraćenoj verziji.

NBA sezona biće suspendovana na "najmanje 30 dana" saopštio je u noći između četvrtka i petka komesar lige Adam Silver.

Dan ranije, on je doneo odluku da hitno obustavi takmičenje, nakon što se ispostavilo da su Rudi Gober i još najmanje dvojica košarkaša Jute Džez zaraženi korona virusom.

Prema informacijama koje su se pojavile u međuvremenu, Silver je odluku doneo posle razgovora sa vlasnicima 30 franšiza širom SAD.

Izvor: Nick Wass/FR67404 AP

Timovi se u ovom trenutku nalaze na 20-ak utakmica od kraja ligaškog dela sezone. Plej-of je trebalo da počne 18. aprila, ali je to otprilike period kada će - prema Silverovim rečima - eventualno biti nastavljena najjača košarkaška liga sveta.

Od završetka Drugog svetskog rata, dva puta se dogodilo da sezona bude suspendovana, oba puta zbog štrajka igrača, koji su tražili drugačiju raspodelu novca i oba puta je takmičenje održano u skraćenoj verziji.

U sezoni 1998/99 štrajk je trajao šest meseci, računajući i letnji period, nakon čega je odigrano 50 utakmica u ligaškom delu sezone. U sezoni 2011/12 obustava rada trajala je ukupno osam meseci, a sezona bila skraćena na 66 mečeva.

Ovo je, međutim, prvi put da industrija "teška" milijarde dolara staje iz drugačijeg razloga - širenja virusa koji je do Silverovog uključenja u program mreže ESPN dijagnostikovan kod trojice igrača Jute, Gobera, Emanuela Mudiaja i (prema poslednjim informacijama) Donovana Mičela.

Sve što znamo o virusu korona

- Pojavio se u kineskom gradu Vuhan u decembru 2019.

- Osnovni simptomi su groznica, umor i suv kašalj

- Trenutno najugroženija zemlja je Italija, a uz nju i Kina, Iran i Južna Koreja

- Do 12. marta potvrđeno je 130.000 slučajeva u više od 120 zemalja i teritorija

- Od bolesti se oporavilo 68.000 obolelih, a više od 4.900 je preminulo

- Za sada su otkazani teniski turniri Indijan Vels i Majami open, a zaustavljena je NBA liga, Evroliga, brojne nacionalne lige u fudbalu (Italija, Španija, Francuska, Portugal, Holandija), privremeno i Liga šampiona

- Premijer liga će biti igrana uobičajeno, a Bundes bez publike

- U Srbiji se fudbalska Superliga nastavlja prema planu, ABA liga je otkazana do daljeg, a Košarkaška liga Srbije igraće se ovog vikenda bez publike.

- Prvi poznati sportisti koji su oboleli su igrač Juventusa Danijele Rugani, košarkaši Jute Rudi Gober i Donovan Mičel, kao i košarkaš Reala Trej Tompkins.

Izvor: Nick Wass/FR67404 AP

Gober se u međuvremenu javno izvinio za neshvatljivo ponašanje tokom konferencije za medije samo dva dana pre nego što će utakmica njegovog tima protiv Tandera u Oklahomi biti otkazana uoči početka.

U ovom trenutku nije poznato kakve će instrukcije dobiti košarkaši, a naša zemlja u ovom trenutku ima šestoricu igrača pod ugovorima sa NBA franšizama (Nemanja Bjelica, Boban Marjanović, Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Marko Gudurić i Alen Smailagić) i jednog trenera (Igor Kokoškov).