Košarka

I u Hrvatskoj proglasili KRAJ: Gotova sezona, nema šampiona

Autor Mladen Šolak

U još jednoj zemlji regiona okončana je takmičarska 2019/20.

Izvor: MN Press

Košarkaški savez Hrvatske u sredu je zvanično saopštio da u njegovoj organizaciji više neće biti utakmica ni na jednom nivou.

Zbog vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona neće biti proglašeni šampioni, a neće biti ni eliminacija.

"U ligama koje vodi Hrvatski košarkaški savez neće se proglasiti prvak niti određivati poredak, a u sezoni 2020/21 u svakoj pojedinoj ligi nastupiće isti klubovi koji su nastupali u sezoni 2019/20", objašnjeno je na sajtu tamošnjeg saveza.



Prema dostavljenom objašnjenju, vrh saveza, komisija za sistem takmičenja i predstavnici klubova i ostalih košarkaških udruženja poslednjih nedelja su bili u dnevnom kontaktu, pa su posle produženih konsultacija poslali predlog Upravnom odboru HKS-a, a on je jednoglasno prihvaćen.

Sa druge strane, objašnjeno je i da bi ova odluka mogla da bude delimično promenjena, zavisno od budućih okolnosti, uputa i preporuka Nacionalnog štaba civilne zaštite ili u skladu sa eventualno donesenim promenama u sportskim aktima.

"O tome će biti donesena pravovremena nova odluka", takođe je navedeno.

HKS je uputio molbu za promenama u Zakonu o sportu, kojim bi se menjao sistem takmičenja u vanrednim okolnostima, sa aspektom na finansiranje potpisanih ugovora.

"Zbog ekonomske situacije u kojoj ćemo se naći u septembrru i oktobru, kada bi trebalo da započnu lige, već sada bi trebalo tražiti određena rešenja. Kako je kriza pogodila sve, sigurno je da će se isto reflektovati na sport. Samim tim, želimo da nam eventualne zamene u sistemu takmičenja budu lakše i dostupnije kako bi se košarkaški klubovi mogli bolje i kvalitetnije pripremati za sledeću sezonu", izjavio je predsednik HKS-a Stojan Vranković

Podsetimo da su isto rešenje primenili i Slovenci, dok je u Bosni i Hercegovini sezona takođe okončana, s tim da je proglašen šampion - Igokea.


Nakon što je prošle nedelje i prva regionalna liga (VTB) takođe "svirala kraj", očekivala se i konkretna reakcija Evrolige, ali je ona za sada izostala. 

Sa druge strane, FIBA je "prelomila" i donela odluku da košarkaška Liga šampiona bude završena za pola godine.